Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Egipat ukinuo vanredno stanje na snazi od 2017. godine

Vanredno stanje uvedeno je na cijeloj teritoriji u aprilu 2017. godine poslije krvavih napada na koptske crkve, glavne hrišćanske manjine na Bliskom istoku u gradovima Tanta i Aleksandriji na sjeveru, za koje je odgovornost preuzela ekstremistička grupa Islamska država

Egipatski predsednik Abdel Fatah al Sisi rekao je danas da neće obnoviti vanredno stanje uvedeno u zemlji prije četiri godine poslije više napada na koptske crkve.

“Egipat je zahvaljujući svom velikom narodu i svojim vjernim ljudima postao oaza bezbjednosti i stabilnosti u regionu”, rekao je Sisi na svojoj zvaničnoj Fejsbuk stranici.

“Zbog toga sam odlučio da otkažem obnavljanje vanrednog stanja u cijeloj zemlji”, dodao je on.

Vanredno stanje uvedeno je na cijeloj teritoriji u aprilu 2017. godine poslije krvavih napada na koptske crkve, glavne hrišćanske manjine na Bliskom istoku u gradovima Tanta i Aleksandriji na sjeveru, za koje je odgovornost preuzela ekstremistička grupa Islamska država.

Od tada je vanredno stanje stalno obnavljano bez prekida.

Vanredno stanje je na Sinajskom poluostrvu uvedeno 2014. Tamo se godinama vodi oružana islamistička pobuna koju predvodi lokalni ogranak Islamske države.

U toj oblasti je takođe na snazi policijski čas koji u nekim kvartovima na sjeveru poluostrva počinje od 19 sati.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve