Subota, 24 Februara, 2024
Rubrika:

Džordž Santos izbačen iz Kongresa zbog optužbi za korupciju i pronevjeru

Prošlomjesečnom kongresnom istragom utvrđeno je da je Santos, između ostalog, koristio hiljade dolara iz kampanje za saune, botokse, luksuzne brendove, kao i za onlajn platformu OnlyFans, poznatu po seksulanom sadržaju, prenosi Glas Amerike

Kratka karijera republikanskog kongresmena Džordža Santosa u američkom Kongresu danas je okončana, pošto su članovi Donjeg doma glasali da bude izbačen zbog optužbi za korupciju i pronevjeru novca iz predizborne kampanje, objavio je Rojters.

Za njegovu smjenu glasalo je 311 članova Predstavničkog doma, što je više od neophodne dvotrećinske većine, a 114 je bilo protiv, među njima i predsjedavajući Majk Džonson.

Kontroverza oko Santosa počela je odmah nakon njegove pobjede na izborima u novembru prošle godine. Priznao je da je izmislio veći dio biografije, a federalni tužioci su ga optužili da je prao novac iz predizborne kampanje i prevario donatore, što on negira.

Ovo je bio drugi pokušaj njegove smene. Prethodni je bio neuspješan, zato što su 182 republikanca i 31 demokrata glasali protiv toga da se izbaci dok se ne završi krivični postupak.

Prošlomjesečnom kongresnom istragom utvrđeno je da je Santos, između ostalog, koristio hiljade dolara iz kampanje za saune, botokse, luksuzne brendove, kao i za onlajn platformu „OnlyFans“, poznatu po seksulanom sadržaju, prenosi Glas Amerike.

Santos je tek šesti kongresmen koji je izbačen iz Predstavničkog doma, ali prvi u istoriji koji prethodno nije pravosnažno osuđen za krivično djelo.

Sa problemima je počeo da se suočava ubrzo nakon što je pobijedio na izborima u novembru prošle godine, kada su mediji otkrili da nije pohađao Univerzitet u Njujorku i da nije radio za Goldmen saks i Sitigrupu, kako je tvrdio tokom kampanje.

Takođe je lažno tvrdio da je jevrejskog porekla i da su mu baba i đed pobjegli od nacista tokom Drugog svjetskog rata. Zbog toga je izolovan u Kongresu i postao predmet brojnih šala, prije nego što je protiv njega podignuta federalna optužnica za prevaru i krivična djela povezana sa finansiranjem kampanje.

U optužnici od 23 tačke tereti se da je uveličavao ukupan iznos prikupljenih sredstava za predizbornu kampanju da bi privukao veću podršku Republikanske stranke, da je prao novac da bi plaćao lične troškove, a koristio je kreditne kartice donatora bez njihove dozvole. Njegovi bivši saradnici priznali su krivicu za prevaru.

Suđenje Santosu bi trebalo da počne 9. septembra naredne godine, manje od mjesec dana prije izbora na kojima će se birati predsjednik, svi članovi Predstavničkog doma i dio senatora.

Guvernerka Njujorka Keti Hokal ima 10 dana da zakaže izbore za Santosovo upražnjeno mjesto, a oni onda moraju da se održe za 70 do 80 dana.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve