Subota, 18 Maja, 2024
Rubrika:

Dva helikoptera japanske mornarice srušila se u Pacifik, jedan član posade poginuo, sedam nestalo

Jedan od članova posada je izvučen iz vode, ali je kasnije proglašen mrtvim, a spasioci tragaju za sedam osoba koje se još vode kao nestale.

Dva helikoptera japanske ratne mornarice, u kojima je bilo osam članova posade, srušila su se u Pacifik južno od Tokija tokom noćnog trenažnog leta, najvjerovatnije nakon sudara, rekao je danas ministar odbrane.

Jedan od članova posada je izvučen iz vode, ali je kasnije proglašen mrtvim, a spasioci tragaju za sedam osoba koje se još vode kao nestale.

Dva helikoptera SH-60K Pomorskih odbrambenih snaga sa po četiri člana posade izgubili su kontakt kasno sinoć po lokalnom vremenu blizu ostrva Torišima oko 600 kilometara južno od Tokija, rekao je novinarima ministar odbrane Minoru Kihara.

Za sada se ne zna uzrok nesreće, ali zvaničnici vjeruju da su se dva helikoptira “vrlo vjerovatno” sudarila prije nego što su pala u vodu, rekao je Kihara.

Kazao je da njegovo ministarstvo za sada suspenduje sve trenažne letove helikoptera SH-60.

Načelnik japanske ratne mornarice admiral Rio Sakai rekao je da su treninzi suspendovani dok se ne utvrdi uzrok nesreće i ne preduzmu preventivne mjere.

Spasioci su pronašli rekorder za snimanje podataka leta, po elisu svakog helikoptera i krhotine koji se vjeruje da su sa oba helikoptera u istoj oblasti, što je znak da su dvije letjelice letjele blizu jedna druge, rekao je Kihara.

Operacije potrage za nestalim članovima posade su proširene danas, a raspoređeno je 12 ratnih brodova i sedam letjelica. U potragu se uključili i brodovi i avioni Japanske obalske straže.

Letelice su bile na noćnom protivpodmoričkom treningu, rekao je Kihara. Kontakt sa njima izguljen je u 22.38 po lokalnom vremenu juče (13.38 GMT) i automatski signal za hitnu situaciju poslat je minut kasnije. Izgubljen je kontakt na oko 270 kilometara istočno od ostrva Torišima.

Čuo se samo jedan poziv u pomoć, što je još jedan znak da su dva helikoptera bila veoma blizu, zato što signali koriste istu frekvenciju i ne mogu se razlikovati, rekao je Kihara.

Jedan helikopter bio je iz vazdušne baze u Nagasakiju, a drugi iz baze u prefekturi Tokušima.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve