Nedjelja, 16 Juna, 2024
Rubrika:

Drugi je dan izbora za Evropski parlament, na biralištima Irci i Česi

U Irskoj opoziciona stranka Sinn Féin želi iskoristiti izbore za prikupljanje podrške prije nacionalnih izbora sljedeće godine.

U Češkoj i Irskoj su opet otvorena birališta, drugog dana glasanja na izborima za Europski parlament širom kontinenta, na kojima tokom četiri dana pravo glasa ima oko 360 miliona ljudi.

U Irskoj opoziciona stranka Sinn Féin želi iskoristiti izbore za prikupljanje podrške prije nacionalnih izbora sljedeće godine.

“Glasajte za Sinn Féin u petak kao prvi korak prema promjeni vlade”, objavila je čelnica stranke Mary Lou McDonald tokom kampanje na platformi X.

“Vrijeme je za nove ljude s novim rješenjima i novim idejama na nivou lokalne uprave i evropskom nivou. Promjena počinje ovdje”, dodala je McDonald, koja se namjerava uhvatiti ukoštac s nezadovoljstvom javnosti javnim uslugama i stambenom krizom.

Irska bira 14 zastupnika na izborima za Evropski parlament.

Zabrinutost javnosti zbog povećanog broja tražioca azila u Irskoj dovela je do pojave velikog broja nezavisnih kandidata koji obećavaju strožu imigracijsku politiku.

U Češkoj se u petak i subotu održavaju izbori na kojima ta država bira 21 zastupnika.

Ankete pokazuju da opoziciona stranka ANO tijesno vodi s 23,1 odsto pred strankama koalicijske vlade i mogla bi osvojiti do šest mjesta, prema STEM-u, češkoj agenciji za ispitivanje javnog mnijenja.

Međutim, “pokret ANO nije ni blizu rezultata na koje smo navikli”, rekao je STEM analitičar Martin Kratochvíl, pripisujući to tipično niskoj izlaznosti Čeha na izborima za Evropski parlament, posebno među euroskeptičnom opozicijom.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve