Nedjelja, 21 Aprila, 2024
Rubrika:

Da li će on biti novi lider Vagnera? “Sijedu kosu” je još u junu predložio Putin

Sijedi (Sedoi) je pozivni znak Andreja Troševa, penzionisanog ruskog pukovnika, jednog od osnivača i člana Vagner grupe, piše u dokumentima o sankcijama koje su objavile Evropska unija i Francuska prema ovoj grupi

Nakon pada aviona u kome se, kako su potvrdile ruske vlasti, nalazio Jevgenij Prigožin, ponovo se postavilo pitanje koliko je Vagner potreban Kremlju i da li će na njegovo čelo postaviti čovjeka odanog Putinu? Tačnije, Andreja “Sijedog” Troševog?

Podsjetimo, nedugo nakon Prigožinovog nesupjelog puča, tzv. „marša na Moskvu“, on i ruski predsjednik započeli su pregovore koji su rezultirali povlačenjem vagnerovaca u Bjelorusiju. Putin je tada predložio da novi lider paravojne formacije, umjesto Prigožina, postane Trošev.

Putin je tada plaćenicima ponudio nekoliko opcija kako da nastave svoj posao, uključujući mogućnost dalje borbe pod Troševom, pisale su ruske novine Komersant.

„Mogli su da se okupe na jednom mjestu i nastave da služe i ništa se za njih ne bi promijenilo. Predvodila bi ih ista osoba koja je sve vrijeme bila njihov pravi komandant“, rekao je tada Putin.

Novinar Komersanta pitao je Putina šta se onda dogodilo, a ruski predsjednik je odgovorio:

„Mnogi su klimali glavom (potvrdno) kada sam to rekao.“

Ko je Andrej Trošev?

Sijedi (Sedoi) je pozivni znak Andreja Troševa, penzionisanog ruskog pukovnika, jednog od osnivača i člana Vagner grupe, piše u dokumentima o sankcijama koje su objavile Evropska unija i Francuska prema ovoj grupi.

Sankcije Evropske unije u vezi sa situacijom u Siriji detaljno opisuju poziciju Troševa kao šefa štaba operacija Vagner grupe u Siriji, koja je podržavala sirijski režim.

Trošev je rođen u aprilu 1953. u Lenjingradu, u bivšem Sovjetskom Savezu.

„Andrej Trošev je direktno uključen u vojne operacije Vagner grupe u Siriji. Posebno je bio angažovan u oblasti Deir ez Zora“, stoji o dokuemntima. „Kao takav, on daje ključni doprinos ratnim naporima Bašara el Asada“.

U obrazloženju sankcija Ujedinjenog Kraljevstva iz juna 2022. takođe stoji da je „Andrej Nikolajevič Trošev bio izvršni direktor Vagner grupe“. Dakle, podržavao je sirijski režim, bio je pripadnik milicije i vršio represiju nad civilnim stanovništvom u Siriji.

Među njegovim saradnicima je još jedan od osnivača Vagner grupe Dimitrij Utkin, koji je takođe bivši oficir ruske vojne obavještajne službe GRU. Trošev je takođe povezan sa komandantima Vagnerovih grupa Aleksandrom Sergejevičem Kuznjecovim i Andrejem Bogatovom.

„Sijeda kosa“ je takođe bivši radnik specijalnog odreda za brzo reagovanje Sjeverozapadnog federalnog okruga ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova, navodi ruska novinska agencija Fontanka.

Takođe je veteran ratova u Čečeniji i Avganistanu.

Za službu u Avganistanu Trošev je odlikovan sa dva ordena Crvene zvezde – odlikovanjem Sovjetskog Saveza za izuzetne zasluge. Za zasluge u operaciji u Čečeniji odlikovan je sa dva ordena za hrabrost i medaljom Ordena zasluga za otadžbinu 2. stepena, prenose ruski mediji.

Trošev je bio među onima koji su pozvani na prijem u Kremlj u decembru 2016. Fotografija, za koju se vjeruje da je sa tog prijema iz 2016, pojavila se u ruskim medijima 2017. i prikazuje Putina pored Troševa i Utkina, dok obojica nose nekoliko medalja.

Ukrajina je uvela sankcije Troševu 26. februara ove godine.

Podsjetimo, nakon još uvijek nepotrvrđene smrti Jevgenija Prigožina, jedno od glavnih pitanja je može li Vagner da nadživi svog osnivača?

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve