Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Članovi Evropskog parlamenta na meti špijunskog softvera, tragovi hakovanja na dva telefona

Jedan član Pododbora za bezbjednost i odbranu otišao je u utorak na rutinsku provjeru, koja je rezultirala otkrivanjem tragova špijunskog softvera na njegovom telefonu

Evropski parlament danas je zatražio od članova svog Pododbora za odbranu da provere svoje telefone na špijunski softver, nakon što su pronađni tragovi hakovanja na dva uređaja.

Telefoni članova i osoblja Pododbora za bezbjednost i odbranu (SEDE) napadnuti su softverskim alatima za nadzor, navodi se u internom mejlu Evropskog parlamenta, prenosi Politiko.

Svim poslanicima u Pododboru je savjetovano da odnesu svoje telefone u IT službu EP, kako bi bili provjereni na špijunski softver.

Evropski parlament je u visokoj pripravnosti zbog mogućih sajber napada i stranih mešanja uoči evropskih izbora ​​u junu.

Politiko je u decembru izvijestio da je interna revizija pokazala da sajber bezbjednost ove institucije „još nije ispunila industrijske standarde“ i da „nije u potpunosti u skladu sa nivoom prijetnje“ koju predstavljaju hakeri koje sponzorišu države.

Jedan član Pododbora za bezbjednost i odbranu otišao je u utorak na rutinsku provjeru, koja je rezultirala otkrivanjem tragova špijunskog softvera na njegovom telefonu.

Zamjenica portparola Evropskog parlamenta Delfin Kolard navela je u saopštenju da su „tragovi pronađeni u dva uređaja“.

Nova otkrića prate prethodne incidente sa drugim članovima Evropskog parlamenta koji su bili na meti špijunskog softvera, jer je 2022. otkriveno da su telefoni članova Katalonskog pokreta za nezavisnost, uključujući političare EU, bili zaraženi špijunskim alatima Pegazom i Kandiruom.

Iste godine, grčki poslanik u Evropskom parlamentu i opozicioni lider Nikos Andrulakis bio je na listi grčkih političkih i javnih ličnosti za koje je utvrđeno da su bili na meti Predatora, još jednog špijunskog alata, a i predsjednica parlamenta Roberta Mecola ranije se takođe suočila sa pokušajem hakovanja njenog telefona.

Evropski parlament je 2022. godine osnovao posebni odbor za istraživanje tog pitanja, koji je istražio niz skandala u više zemalja, uključujući Španiju, Grčku, Mađarsku i Poljsku, nakon čega je saopšteno da su najmanje četiri vlade u EU zloupotrebile hakerske alate radi političke dobiti.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve