Subota, 25 Maja, 2024
Rubrika:

Brzi testovi nepouzdani za utvrđivanje imuniteta

Tal Brosh, šef infektivne jedinice u Medicinskom centru Assuta u Izraelu, dostavio je taj dokument upozoravajući da prema posljednjim poznatim informacijama serološki testovi nisu pouzdani i vjerodostojni u smislu utvrđivanja zaštite od infekcije ni nakon oporavka od nje, ali ni nakon vakcinacije

U stručnom mišljenju dostavljenom Ministarstvu zdravstva Izraela preporučeno je da se ne koriste serološki testovi na koronavirus kako bi se utvrdilo da li je osoba imuna, ističući da taj “alat” nije dovoljno pouzdan da bi neko dobio “imunitetni pasoš” i mogao putovati.

Tal Brosh, šef infektivne jedinice u Medicinskom centru Assuta u Izraelu, dostavio je taj dokument upozoravajući da prema posljednjim poznatim informacijama serološki testovi nisu pouzdani i vjerodostojni u smislu utvrđivanja zaštite od infekcije ni nakon oporavka od nje, ali ni nakon vakcinacije.

“Stoga nije preporučljivo koristiti te testove za praćenje onih koji su primili vakcinu, osim za medicinska istraživanja”, navedeno je u tom dokumentu.

Stručnjaci su mišljenje zasnovali na nedavno provedenim studijama koje su pokazale da, iako antitijela na koronavirus uopšteno nestaju u roku od četiri do osam mjeseci, naše tijelo u velikoj većini slučajeva ostaje imuno na reinfekciju, što znači da nivo antitijela precizno ne predviđa hoće li ili neće te u kojoj mjeri određena osoba biti imuna na novu zarazu.

“Nema dokaza o tome da se prema nivou antitijela, koji su komercijalne kompanije testirale raznim setovima testova, mogu razlikovati oporavljene osobe koje su imune i one koje nisu”, istaknuto je.

U Izraelu je već provedeno nekoliko istraživanja antitijela kao statističkog alata kako bi se utvrdilo da li se ta država približava stjecanju kolektivnog imuniteta. To je izazvalo sumnju u valjanost takvih testova čak i u statističke svrhe, jer bi se mnogi ljudi imuni na koronavirus pokazali negativnima.

Ukoliko Ministarstvo zdravlja Izraela prihvati ovo novo istraživanje, serološki testovi neće biti sastavni dio uvođenja “imunitetnih pasoša”, tačnije, neće važiti prilikom izdavanja istog.

Brosh je optužio kompanije koje vrše serološke testove da zapravo obmanjuju javnost.

“Ovi testovi imaju određeni značaj, ali trenutno nemamo podatke koji nam ukazuju na to da se trebamo osloniti na njihove rezultate da bismo utvrdili da je određena osoba imuna na koronavirus. Žurba da se uradi serološki test kako bi se utvrdilo da li neko ima antitijela ili da li je vakcinisan je potpuno neutemeljena i ne bi to trebalo raditi”, poručio je Brosh, piše Times of Israel.

IzvorKLIX.BA

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve