Srijeda, 19 Juna, 2024
Rubrika:

Broj novozaraženih u Indiji iznad 300.000, vojska pozvana u pomoć

Načelnik štaba obrane, general Bipin Ravar, rekao je kasno u ponedjeljak da će vojne sile ustupiti svoje rezerve kiseonika i da će se penzionisano medicinsko osoblje pridružiti zdravstvenim ustanovama koje se bore s koronavirusom

Broj novozaraženih koronavirusom u Indiji u utorak je šesti dan zaredom iznad 300.000, dok su vojne snage obećale hitnu medicinsku pomoć u borbi protiv zapanjujućeg porasta zaraženih.

U posljednja 24 sata, Indija je zabilježila 323.144 nova slučaja zaraze, što je ispod svjetskog rekorda od 352.991 zabilježenog u ponedeljak, s prepunim bolnicama koje odbijaju pacijente zbog nedostatka kreveta i zaliha kiseonika.

Prijavljen je 2.771 novi smrtni slučaj, ali zdravstveni stručnjaci vjeruju da je broj umrlih znatno veći.

„Molim vas imajte na umu da je veliki pad dnevnih slučajeva rezultat velikog pada u testiranju. To se ne bi trebalo uzeti kao indikacija o opadanju slučajeva, već je prije stvar propuštanja bilježenja previše pozitivnih slučajeva!“, tvitovao je Rijo M Džon, profesor i zdravstveni ekonomista na indijskom Institutu za menadžment u saveznoj državi Kerali na jugu zemlje.

Nekoliko zemalja, uključujući Tajland, Singapur, Bangladeš i Britaniju, poduzele su korake da zaustave putovanja iz Indije kako bi spriječili da preko njihove granice uđu još zaraznije varijante virusa. Australija razmišlja o predlogu suspenzije letova iz Indije kasnije u danu.

Situacija u drugoj najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu je „i više nego potresna“, rekao je šef Svjetske zdravstvene organizacije.

Indija je pozvala svoje vojne snage da pomognu u prevadavanju razarajuće krize. Načelnik štaba obrane, general Bipin Ravar, rekao je kasno u ponedjeljak da će vojne sile ustupiti svoje rezerve kiseonika i da će se penzionisano medicinsko osoblje pridružiti zdravstvenim ustanovama koje se bore s koronavirusom.

Nacije poput Britanije, Njemačke i SAD-a obećale su hitnu medicinsku pomoć, dok su se indijski Amerikanci u američkom Kongresu, kao tehnološki sektor, takođe pridružili prikupljanju pomoći.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve