Subota, 25 Maja, 2024
Rubrika:

Britanska agencija odobrila treću dozu, konačna odluka se čeka

Konačna odluka o tome da li bi trebalo poslije dve doze uvesti dodatnu (booster) dozu je na vladi, ali odluka regulatora uklanja jednu prepreku na tom putu

Britanska regulatorna agencija za ljekove odobrila je korišćenje vakcina Fajzer (Pfizer) i AstraZeneka protiv COVID-19 za dodatno vakcinisanje, ali je navela da je na drugim institucijama da donesu odluku o sprovođenju vakcinacije trećom dozom.

Britanski zajednički komitet za vakcinaciju i imunizaciju (JCVI) raspravlja o tome da li su potrebne dodatne vakcine za starije i ugrožene osobe.

Konačna odluka o tome da li bi trebalo poslije dve doze uvesti dodatnu (booster) dozu je na vladi, ali odluka regulatora uklanja jednu prepreku na tom putu, prenosi Rojters.

„Drago mi je što mogu da potvrdim da se vakcine protiv COVID-19 koje su proizvele kompanije Pfizer i AstraZeneca mogu koristiti kao sigurne i efikasne dodatne doze“, rekla je Džun Rajne (June Raine), izvršna direktorka Regulatorne agencije za ljekove i zdravstvene proizvode (MHRA).

Dodala je da će sada JCVI dati savjet o tome da li će biti savjetovana dodatna doza.

Da li je potrebna dodatna vakcinacija trećom doza otvoreno je pitanje u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Državama.

Kompanija Fajzer je saopštila da vjeruje da će treća doza vakcine biti potrebna za očuvanje zaštite, dok su čelnici AstraZeneke naglasili da je potrebno sačekati dokaze i da nisu potrebne dodatne doze vakcina.

Član JCVI-a Adam Fin (Finn) rekao je da nije jasno da li opada zaštita protiv teške bolesti.

“Pravilno određivanje vremena jedna je od nekoliko stvari koje moramo ispravno uraditi. Možda biste mogli da se nađete u poziciji u kojoj imunizirate mnoge ljude koje zapravo ne morate”, rekao je on za radio BBC.

Afrička unija apelovale je na bogate zemlje da pošalju vakcine u Afriku kako bi pomogle u borbi protiv globalne pandemije COVID-19, umjesto da gomilaju treću, buster dozu.

I Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) savjetovala je zemljama suzdržavanje od davanja trećih doza svojim građanima, dok više ljudi u svijetu ne dobije prve doze vakcina.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve