Utorak, 16 Aprila, 2024
Rubrika:

Britanija predstavila plan za zaustavljanje migranata preko Lamanša

Kako prenosi agencija, plan je predstavljen u Parlamentu uprkos negodovanju aktivista za ljudska prava

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva 7. marta je predstavila kontroverzne planove za zaustavljanje migranata, koji ilegalno malim čamcima prelaze Lamanš , javila je agencija Frans press (AFP).

Kako prenosi agencija, plan je predstavljen u Parlamentu uprkos negodovanju aktivista za ljudska prava.

Premijer Riši Sunak je rekao da će taj plan “jednom zauvijek vratiti kontrolu” nad granicama Velike Britanije.

“Ovaj novi zakon će poslati jasan signal da ćete, ako ilegalno dođete u ovu zemlju, biti brzo uklonjeni”, napisao je u novinama The Sun.

Prema nacrtu zakona, ministrka unutrašnjih poslova Suella Braverman će dobiti novu zakonsku obavezu da deportuje sve migrante koji ilegalno ulaze u zemlju, bez obzira na prava garantovana britanskim i evropskim zakonu o ljudskim pravima.

Deportovanim migrantima bi prema tom zakonu bilo zabranjeno da ponovo uđu u Britaniju i da bilo kada zatraže državljanstvo.

“Ova konzervativna vlada… će sada djelovati da zaustavi čamce”, rekla je Braverman dok je predstavljala zakon u parlamentu.

Ona je dodala da je “uvjerena da je ovaj zakon kompatibilan s međunarodnim obavezama”, uprkos tome što je u članku u Daily Telegraphu, kako podsjeća AFP, priznala da je “pomicao granice međunarodnog prava”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve