Subota, 24 Februara, 2024
Rubrika:

Brisel želi da pobijedi Pentagon u igri prodaje oružja

Kako bi povratila inicijativu, Evropska komisija podiže izglede za kopiranje šeme američke vojne prodaje u inostranstvu (FMS) — sistem u kojem Pentagon obavlja težak posao u obezbjeđivanju prodaje oružja koristeći kombinovano američku industrijsku moć i političke prednosti veza sa Vašingtonom

Brisel razmatra kako evropske vlade mogu lakše da prodaju oružje kao što to rade Amerikanci dodajući da su u jeku rata u Ukrajini, vlade EU značajno povećale vojnu potrošnju – ali su unosni poslovi oružja često išli u ruke američkim odbrambenim izvođačima na račun evropskih kompanija, piše Politiko (Politico).

Kako bi povratila inicijativu, Evropska komisija podiže izglede za kopiranje šeme američke vojne prodaje u inostranstvu (FMS) — sistem u kojem Pentagon obavlja težak posao u obezbjeđivanju prodaje oružja koristeći kombinovano američku industrijsku moć i političke prednosti veza sa Vašingtonom.

Evropa nema ekvivalent – što velike kompanije EU poput Erbas, Leonardo i Tales stavlja u nepovoljan položaj. Evropska komisija pokušava da smisli kako da to promijeni, navodi se u konsultativnom dokumentu od osam stranica u koji je uvid imao Politico.

„Da li bi trebalo razmotriti EU ekvivalent američkoj FMS šemi, nadovezujući se na međuvladine šeme, kako bi se podržale nabavke iz Evropske odbrambene tehnološke i industrijske baze od strane država članica EU i podrška partnerima, uključujući Ukrajinu?“ stoji u dokumentu.

„Ako je odgovor da, kako bi takav mehanizam trebalo da funkcioniše?“

Očekuje se da će početkom 2024. komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton predstaviti evropsku odbrambenu industrijsku strategiju koja će pomoći u podršci Evropskoj odbrambenoj tehnološkoj i industrijskoj bazi (EDTIB).

Konsultativni dokument je jedan od pet dokumenata koji su proslijeđeni nacionalnim delegacijama da ih razmotre i iznesu stav o tome kako bi strategija trebalo da izgleda.

Politico je ranije pisao o prvom dokumentu, koji pruža širok pregled glavnih pitanja kojima Brisel želi da se pozabavi i na strani ponude i na strani potražnje.

FMS šema omogućava vladama da kupuju direktno iz Vašingtona bez potrebe da prolaze kroz odbrambene kompanije i mogu ubrzati isporuke opreme koristeći zalihe američkog Ministarstva odbrane.

Prema studiji o kojoj se govori u dokumentu Komisije, 95 odsto evropskih kupovina američke opreme od početka rata obavljeno je preko FMS šeme, u ukupnoj vrijednosti od više od 60 milijardi dolara.

Potući ujka Sema

Plan za EU ​​FMS je još uvijek u veoma preliminarnoj fazi i to da li bi mogao da ugleda svjetslost dana zavisiće od povratnih informacija iz zemalja EU.

EU je u mnogo težem položaju od SAD zahvaljujući spletu nadležnosti između Brisela i zemalja članica.

Konsultativni dokument pokazuje da je Brisel svjestan konkurentske prednosti koja je data američkim odbrambeni ugovaračima i nastoji da evropskoj industriji pruži istu vrstu podsticaja tako što će obezbijediti da ugovori između vlade takođe postanu norma na kontinentu.

Veliki udio američkog naoružanja u evropskim odbrambenim ugovorima je stalno pitanje koje je Evropska komisija identifikovala kao glavni prioritet. „Borim se da evropske zemlje kupuju evropsko“, rekao je Breton za Le Figaro ove nedjelje.

Amerika vlada objavila je u oktobru planove za prodaju projektila u vrijednosti od preko 1,5 milijardi dolara evropskim zemljama putem FMS šeme. Ranije ovog mjeseca, Ministarstvo odbrane SAD je takođe odobrilo prodaju glavnih borbenih tenkova M1A2 Abrams Rumuniji u vrijednosti od 2,5 milijardi dolara.

U utorak su izvršni direktori Erbasa i Saaba – dvije najveće odbrambene kompanije u Evropi – pozvali evropske vlade da se manje oslanjaju na američko oružje.

U svom dokumentu, Komisija ukazuje na duge i komplikovane procese kupovine kao ključni nedostatak za Evropljane, koji na kraju favorizuju „gotove nabavke iz trećih zemalja“.

„Uporedno, korišćenje usluge na jednom mjestu koja nudi brza rješenja za nabavku gotove opreme smatra se mnogo jednostavnijim od pokretanja paralelnog procesa nabavke unutar EU“, navodi se u dokumentu.

Zaista, američki FMS sistem omogućava vladama da izgrade strateški odnos sa SAD, ali i, što je najvažnije, da brže nabave dio kupljene opreme. Šema predviđa da se neke od prodatih stvari mogu uzeti direktno iz zaliha Pentagona.

Kako evropske zemlje nastoje da se ponovo naoružaju u svijetlu ruske invazije na Ukrajinu, brzina je od suštinske važnosti, a brze isporuke obezbjeđuju američkim namjensim kompanijama značajnu konkurentsku prednost u odnosu na njihove evropske rivale.

Evropska komisija nagovještava se u dokumentu da traži načina da se i u Evropi grade zalihe (Komisija ne bi posjedovala dionice i zemlje EU bi ostale na čelu).

EU ima iskustva u pokušajima da iskoristi tržišnu moć jedne od najvećih svjetskih ekonomija po pitanjima kao što su omogućavanje kombinovane kupovine prirodnog gasa ili preuzimanje vođstva u kupovini vakcina protiv COVID-a, ali to nije učinila u odbrani.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve