Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Bolnica Naser na jugu Gaze više ne funkcioniše

''Ima samo četvoro medicinara koji trenutno brinu o pacijentima u bolnici Naser u južnom gradu Kan Junisu'', rekao je portparol Rojtersu

Portparol Ministarstva zdravlja u Pojasu Gaze Ašraf al-Kidra izjavio je danas da druga po veličini bolnica u Gazi uopšte više ne funkcioniše.

„Ima samo četvoro medicinara koji trenutno brinu o pacijentima u bolnici Naser u južnom gradu Kan Junisu“, rekao je portparol Rojtersu.

Al-Kidra je dodao da je medicinski kompleks Naser „kičma zdravstvene brige na jugu Pojasa Gaze“, te da je prestanak rada „smrtna kazna za stotine hiljada Palestinaca raseljenih u Kan Junisu i Rafi“.

On je objasnio da je ta bolnica, najveća koja je funkcionisala do danas, prestala da radi zbog nedostatka goriva i borbi oko nje.

Šef Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus rekao je nešto ranije da bolnica Naser ne funkcioniše zbog sedmodnevne opsade i potom upada izraelske vojske.

Na platformi Iks on je objavio da je u bolnici oko 200 pacijenata, uključujući 20 koji bi trebalo hitno da budu prebačeni na liječenje na neko drugo mjesto.

„Cena odlaganja će biti plaćena životima pacijenata. Pristup pacijentima i bolnici bi valjalo omogućiti“, ocenio je Gebrejesus.

Izraelska vojska je saopštila da su vojnici ušli u bolnicu u četvrtak jer su imali „vjerodostojne obaveštajne dojave“ da su taoci oteti 7. oktobra na jugu Izraela u njoj držani.

UN su kritikovale upad, a medicinari su u četvrtak rekli da je bolnica direktno pogođena iz tenka.

Struja je prekinuta i generatori su prestali da rade poslije upada vojske, zbog čega je preminulo šestoro pacijenata jer nije bilo kiseonika, kako je navelo Ministarstvo zdravlja.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve