Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Blinken stiže u posjetu Evropi usred sumnji u američko vođstvo

Prije Minhena Blinken ide u Albaniju da ponovo potvrdi snagu bilateralnih odnosa sa ključnim partnerom za stabilnost na Balkanu, rekla je juče novinarima visoka zvaničnica Stejt departmenta Juri Kim

Državni sekretar SAD Entoni Blinken večeras stiže u Evropu gdje će imati posla da uvjeri Evropljanje u američko vođstvo u vrijeme kada SAD imaju muke da odobre dodatnu pomoć Ukrajini i izgledaju paralisane u sjenci Donalda Trampa, piše danas agencija Frans pres.

Blinken koji u petak i subotu treba da učestvuje na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji, pored potpredsjednice SAD Kamale Haris, ide prvo u Tiranu u Albaniji gdje će ponovo potvrditi podršku SAD tom ključnom savezniku na Balkanu.

Međutim vojna pomoć Ukrajini, koja počinje da osjeća manjak municije i izjave bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa koji dovodi u pitanje NATO, bacaju senku na Blinkenovu turneju.

Američki Senat juče je sa komotnom većinom odobrio budžetsku pomoć od 95 milijardi dolara za Ukrajinu, Izrael i Tajvan, ali konačno usvajanje zavisi od Predstavničkog doma gdje su većinski republikanci, a republikanski predsjednik tog tijela odbija da podnese tekst zakona na glasanje.

Prošle subote bivši predsjednik SAD Donald Tramp rekao je da bi „ohrabrio“ Rusiju da napadne zemlje NATO alijanse ako one ne plaćaju svoje finansijske doprionse, što je izazvalo niz negodovanja u Evropi i SAD.

Minhenska bezbjednosna konferencija koja se održava od 16. do 18. februara, svake godine okuplja predstavnike odbrane iz svijeta i predstavlja se kao pravi barometar transatlantskih odnosa.

U Evropi su mnogi zvaničnici zabrinuti zbog nesigurnosti oko podrške SAD Kijevu u vrijeme kada bi Donald Tramp, vjerovatni republikanski predsjednički kandidat za izbore u novembru, mogao da se vrati u Bijelu kuću.

„Ono što je jasno je da oni koji posmatraju SAD izgledaju nervozni. Mislim da se SAD i dalje na međunarodnom nivou vide kao uticajni akter, kako pozitivno tako i negativno. Ali mislim da ima sve više nesigurnosti, strahovanja, nelagodnosti oko nepredvidljivosti, polarizacije i podela“, rekla je za Frans pres predsjednica Krajsis Grupe Komfort Ero, u nedavnom intervjuu.

U Vašingtonu američki zvaničnici nastoje da se prikažu dobro u trenutku kada Blinken de fakto stiže u Minhen praznih ruku.

Pomoćnik državnog sekretara SAD za Evropu Džejms O’Brajen rekao je juče da će Blinken biti spreman da odgovori na pitanja o američkoj posvećenosti NATO saveznicima i pitanja koja se odnose na Trampove komentare.

On je takođe nastojao da umanji zabrinutost Evropljana ukazujući da je NATO bio kamen međaš evropske bezbjednosti više od sedam decenija.

O’Brajen je rekao da su američke administracije, kako iz demokratske, tako i iz republikanske stranke, gledale na NATO kao na bedem bezbjednosti.

Prije Minhena Blinken ide u Albaniju da ponovo potvrdi snagu bilateralnih odnosa sa ključnim partnerom za stabilnost na Balkanu, rekla je juče novinarima visoka zvaničnica Stejt departmenta Juri Kim.

Albanija je čvrsto okrenuta Zapadu poslije decenija izolacije pod komunističkim režimom Envera Hodže. Ona je ušla u NATO 2009. godine i kandidat je za članstvo u EU. ;

Ovo će biti prva posjeta Blinkena Albaniji od preuzimanja dužnosti prije tri godine.

„Hoćemo da istaknemo izuzetnu saradnju koju imamo sa Albanijom i da im zahvalimo što su prihvatili Avganistance“, rekla je Kim. Radi se o Avganistancima koji su sarađivali sa SAD koje je Albanija prihvatila posle povlačenja američkih trupa iz Avganistana u avgustu 2021. godine.

Blinken će razgovarati sa premijerom Edijem Ramom i sresti se sa oko sto mladih Albanaca.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve