Nedjelja, 14 Aprila, 2024
Rubrika:

Blinken čestitao Kosovu godišnjicu nezavisnosti

Prema njegovim riječima, partnerstvo Sjedinjenih Država i Kosova zasniva se na međusobnom razumijevanju, zajedničkim vrijednostima i prijateljstvu dva naroda

Američki državni sekretar Entoni Blinken čestitao je građanima Kosova 16. godišnjicu nezavisnosti, cijeneći “naše stabilno partnerstvo”.

Prema njegovim riječima, partnerstvo Sjedinjenih Država i Kosova zasniva se na međusobnom razumijevanju, zajedničkim vrijednostima i prijateljstvu dva naroda.

“Sve dok nastavljate da napredujete ka jačanju demokratskih institucija i promovisanju vladavine prava, mi ćemo nastaviti da podržavamo multietničko Kosovo”, rekao je Blinken.

Američki šef diplomatije ponovio je stav koji je dan ranije iznio predsjednik Džo Bajden, u vezi sa dijalogom za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

“Sjedinjene Države ohrabruju Kosovo da sprovede svoje obaveze i krene naprijed kroz dijalog uz posredovanje Evropske unije kako bi se postigao sveobuhvatni sporazum o normalizaciji sa Srbijom, na putu ka konačnom međusobnom priznanju”, navodi se u saopštenju Blinkena.

Kosovo i Srbija vode dijalog za normalizaciju odnosa, uz posredovanje Evropske unije(EU), od 2011. SAD podržavaju ovaj proces, ali nisu dio njega.

Tokom godina, strane su postigle nekoliko sporazuma, ali nisu svi implementirani u praksi. Jedan od sporazuma za koji međunarodni faktor uporno traži od Kosova da primijeni jeste onaj o osnivanju Zajednice opština sa srpskom većinom. Vlada Kosova je izrazila strahovanje da bi takvo etničko udruženje moglo da naruši funkcionalnost kosovske države.

Isto tako, prošle godine su strane postigle dogovor o putu normalizacije i dogovorili aneks za njegovu implementaciju.

Sporazum o normalizaciji, od 11 članova, između ostalog predviđa nivo samoupravljanja srpske zajednice na Kosovu i međusobno priznavanje državnih simbola, dok se od Prištine i Beograda traži da takođe implementiraju sve prethodne dogovore postignute tokom dijaloga.

EU je saopštila da sporazum, koji nije potpisan, ali je obavezujući za strane, još nije počeo da se primjenjuje.

Blinken je takođe rekao da Sjedinjene Države vjeruju da budućnost Kosova leži u evropskim i evroatlantskim institucijama.

“Radujem se produbljivanju našeg partnerstva jačanjem demokratije i stvaranjem uslova da Kosovo i njegovi građani napreduju u sigurnijem i stabilnijem svijetu”, rekao je najviši američki diplomata.

Kosovo je proglasilo nezavisnost 17. februara 2008. godine.

Ranije tokom dana, na svečanostima povodom 16. godišnjice nezavisnosti, šefovi kosovskih država zahvalili su se međunarodnim saveznicima i partnerima koji su pomogli u oslobađanju Kosova i proglašenju nezavisnosti.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve