Srijeda, 19 Juna, 2024
Rubrika:

Berbok: Zabrinutost zbog tendencija nacionalističke propagande u Srbiji

''U Evropi ne može biti sivih zona''

Uoči parlamentarnih izbora u Srbiji, nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok izražava “ogromnu zabrinutost zbog tendencija nacionalističke propagande” u toj zemlji.

„U Evropi ne može biti sivih zona“. To je bio dio odgovora Analene Berbok na pitanje postavljeno tokom konferencije za novinare u Ljubljani, koje se odnosilo na predstojeće parlamentarne izbore u Srbiji 17. decembra, kao i na ruski uticaj u toj zemlji.

„U vrijeme kada ruski predsjednik, koji u svom imperijalnom ludilu napada ne samo Ukrajinu, već i mirovni poredak Evrope, mora biti jasno da se zalažemo za mir“, rekla je šefica njemačke diplomatije. To je, dodala je, pokazalo 55 država na nedavnom sastanku OEBS-a u Skoplju, a to se još više odnosi na samu Evropsku uniju. „Naša saradnja je naše životno osiguranje“, naglasila je Berbok.

Ministarke spoljnih poslova Njemačke, Berbok, i Slovenije, Tanja Fajon, pružile su uvjeravanja da će pogurati dalje pristupanje Zapadnog Balkana Evropskoj uniji. „To proširenje je geostrateška neophodnost“, naglasila je Fajon.

Pritom je veoma važno da se, istovremeno s procesom pristupanja Ukrajine, Moldavije i Gruzije Evropskoj uniji, ne zaboravi Zapadni Balkan. „Agresija u Ukrajini značajno je povećala bezbjednosne rizike u zemljama Zapadnog Balkana“, upozorila je slovenačka ministarka.

Ona se ujedno požalila zbog odlaska velikog broja mladih ljudi iz zemalja Zapadnog Balkana, što je rezultat nedostatka perspektive. „Oni više nemaju povjerenja u ovaj procesa proširenja“, objasnila je Fajon.

Berbok ima poruku za Beograd

Njena njemačka koleginica Berbok osvrnula se na odnos rukovodstva u Beogradu prema Evropskoj uniji i njegove bliske veze s Rusijom: „Kada govorimo o proširenju, jasno je da ne možete sjedeti na dve stolice istovremeno“. Pregovori o pristupanju, kako naglašava, zbog toga moraju da budu praćeni posvećenošću miru, bezbednosti i vrednostima Evropske unije.

„Zato toga sam izuzetno zabrinuta zbog najnovijih dešavanja, posebno u Srbiji, u vezi s tendencijama nacionalističke propagande“, rekla je njemačka ministarka spoljnih poslova.

Stav Srbije, kaže, utiče i na dalju saradnju te zemlje i Evropske unije. „To takođe znači da pažljivo pratimo nove izbore u Srbiji“, rekla je Berbok. Vlada Srbije, kako je naglasila, mora da primeni preporuke OEBS-a u vezi s demokratskim institucijama i ljudskim pravima.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve