Utorak, 25 Juna, 2024
Rubrika:

Beni Ganc podnio ostavku: Netanjahu nas sprječava da krenemo ka stvarnoj pobjedi

U Ratnom kabinetu, koji je formiran nakon Hamasovog napada 7. oktobra prošle godine, sada ostaju samo predstavnici Netanjahuove stranke Likud

Član Ratnog kabineta Izraela Beni Ganc podnio je ostavku, čime je desničarska vlada premijera Benjamina Netanjahua ostala bez jedine centrističke snage, javlja Rojters.

“Netanjahu nas sprječava da krenemo ka stvarnoj pobjedi (u Gazi)“, izjavio je u televizijskom obraćanju Ganc, navodeći da mu je odluka da napusti vladu bila „kompleksna i bolna“, prenosi CNN.

“Zato napuštamo vladu za vanredne situacije teškog srca, ali sa cijelim srcem“, izjavio je Ganc, glavni politički konkurent Netanjahua, kome je ranije najavio ostavku ako do 8. juna ne objavi novi plan za rat protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

Ganc je ujedno pozvao premijera Netanjahua da odredi datum vanrednih izbora, piše Tajms of Izrael.

„Da bi osigurali stvarnu pobjedu, bilo bi prikladno da na jesen, godinu dana od katastrofe, održimo nove izbore koji bi mogli da dovedu do formiranja vlade koja će imati povjerenje naroda i biti sposobna da se suoči sa izazovima“, istakao je Ganc.

Očekivalo se da će Ganc podnijeti ostavku u subotu, ali je tu odluku odložio nakon vijesti da su izraelske snage izbavile četvoro talaca u vojnoj operaciji u kojoj je, prema navodima zvaničnika u Gazi, poginulo više od 270 Palestinaca.

Gancova ostavka usledila je uprkos tome što ga je Netanjahu pozvao u suboti da ostane u vladi za vanredne situacije, jer je Izraelu potrebno sada jedinstvo, a ne podjele.

“Moramo ostati ujedinjeni u susret velikim zadacima. Pozivam Benija Ganca da ne napušta vladu. Ne odustaj od jedinstva“, poručio je bio Netanjahu na društvenim mrežama.

Gancova odluka ne dovodi odmah Netanjahuovu vladu u opasnost, budući da njegova partija nije deo premijerove koalicije, koja i dalje ima većinu od 64 mjesta u 120-čalnom parlamentu.

U Ratnom kabinetu, koji je formiran nakon Hamasovog napada 7. oktobra prošle godine, sada ostaju samo predstavnici Netanjahuove stranke Likud.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve