Subota, 2 Marta, 2024
Rubrika:

Austrija upozorila na rast ekstremne desnice

Prema austrijskoj vladi, Nova desnica koristi krize posljednjih godina, kao što su pandemija kovida-19, ruska invazija na Ukrajinu i inflacija, da ojača svoju strukturu i svoju propagandu

Austrijska vlada objavila je danas da je sprovela hapšenja i pretrese na ultradesničarskoj sceni, upozoravajući na rizik koji predstavlja rast broja njihovih aktivista.

Dvije osobe privedene su poslednjih nedjelja u Beču i njihovi domovi pretreseni, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Jedan od njih je 20-ogodišnjak osumnjičen da pripada grupi suprematista Fojerkrig divizion (Feurkrieg Division-FKD) i da u grupama za diskusiju poziva na atentate u inostranstvu, a drugi je četrdesetogodišnjak optužen za neonacističke izjave.

“Primećujemo primjetno jačanje tih sredina mada je teško dati cifre zbog raznolikih struja”, navele su vlasti.

Vlasti su navele da se pokret nazvan Nova desnica smatra jednim od najvećih izazova današnjice ukazujući na Pokret identitaraca Austrije (IBO).

Suosnivač Pokreta Martin Zelner izazvao je previranja u Njemačkoj zato što je učestvovao na sastanku ekstremista u Potsdamu kod Berlina u novembru. On je tada predstavio svoj koncept remigracije, projekat masovnog protjerivanja stranaca ili osoba stranog porijekla.

Taj susret, čije održavanje je najavio istraživački njemački medij Korektiv 10. januara i koji su potvrdili glavni zainteresovani, podstakao je stotine hiljada Njemaca da izađu na ulice tokom vikenda.

Oni su izrazili svoju uznemirenost zbog toga što ekstremnodesničarska partija Alternativa za Nemačku ne prestaje da raste po anketama.

Prema austrijskoj vladi, Nova desnica koristi krize posljednjih godina, kao što su pandemija kovida-19, ruska invazija na Ukrajinu i inflacija, da ojača svoju strukturu i svoju propagandu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve