Subota, 24 Februara, 2024
Rubrika:

Arapske države i EU saglasne o rješenju sa dvije države za izraelsku krizu

Sadašnje četvorodnevno primirje je prvi prekid borbi u sedam nedjelja otkako je Hamas napao Izrael, u kome je stradalo 1.200 ljudi, a ova ekstremistička grupa odvela oko 240 talaca u Gazu, prema izraelskim izvještajima

Arapske države i Evropska unija složile su se na dašnjem  sastanku u Španiji da je rešenje sa dvije države odgovor na palestinsko-izraelski sukob, a visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj je rekao da palestinske vlasti treba da vladaju Gazom.

On je istakao da su se sve članice EU i skoro svi prisutni na sastanku mediteranskih nacija u Barseloni složili oko potrebe za rješenjem sa dvije države.

Palestinske vlasti moraju održati izbore i poboljšati svoje funkcionisanje, ali to je jedino “održivo rješenje” za buduće rukovodstvo Gaze, koje trenutno vode islamisti Hamasa, kako bi se izbjegao “vakum moći”, istakao je šef diplomatije Evropske unije.

Sadašnje četvorodnevno primirje je prvi prekid borbi u sedam nedjelja otkako je Hamas napao Izrael, u kome je stradalo 1.200 ljudi, a ova ekstremistička grupa odvela oko 240 talaca u Gazu, prema izraelskim izvještajima.

Kao odgovor na taj napad, Izrael je bombardovao enklavu i pokrenuo kopnenu ofanzivu na sjeveru. Oko 14.800 Palestinaca je ubijeno, kažu zdravstvene vlasti u Gazi, a stotine hiljada je raseljeno.

Hamas je saopštio da želi da produži primirje. Izraelski zvaničnik rekao je Rojtersu da je Hamas zadužen za izradu nove liste od deset talaca koje bi mogao da oslobodi u utorak u zamjenu za palestinske zatvorenike da bi se primirje produžilo za još jedan dan.

Jordanski ministar spoljnih poslova Ajman Safadi rekao je da palestinski narod treba da odluči ko će njime da vlada i da svaki razgovor o administraciji Gaze nakon sukoba treba da se fokusira na Zapadnu obalu i Gazu kao jedan entitet.

Rješenje sa dvije države predviđa državu za Palestince na Zapadnoj obali i Pojasu Gaze uz Izrael.

Palestinski ministar spoljnih poslova Rijad al Maliki rekao je da Palestinske vlasti, koje su izgubile kontrolu nad pojasom Gaze u borbi sa Hamasom 2007. godine, nemaju potrebu da se vraćaju u Gazu, dodajući: “Bili smo tamo sve vrijeme, imamo 60 hiljada zaposlenih u javnoj upravi tamo”.

Oni su govorili na kraju kratkog sastanka Foruma za Uniju Mediterana u Barseloni, 43-člane grupe evropskih, sjevernoafričkih i bliskoistočnih zemalja.

Izrael nije prisustvovao samitu. Saudijski ministar spoljnih poslova princ Fejsal bin Farhan govorio je kao predstavnik grupe ministara iz Arapske lige i Organizacije islamske saradnje.

Borelj je rekao da se nada da će primirje koje je počelo u petak trajati “još nekoliko dana”.

Katar, koji posreduje u postizanju primirja između izraelskih i Hamasovih snaga u Gazi, saopštio je da će ono biti produženo za dva dana, nastavljajući pauzu u sedmonedjeljnom ratu u kome je poginulo na hiljade ljudi i opustošena palestinska enklava.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve