Subota, 2 Marta, 2024
Rubrika:

Američka mornarica potopila tri čamca Hutija nakon napada na brod, jedan se uspio povući

Ranije je saopćeno da je ratni brod američke mornarice, USS Gravely, oborio dvije protivbrodske balističke rakete iz područja pod kontrolom Hutija u Jemenu u subotu veče

Helikopteri američke mornarice potopili su tri mala broda Hutija nakon što su napali i pokušali se ukrcati na kontejnerski brod Maersk Hangzhou u blizini obale Jemena, saopćila je američka vojska.

Četiri mala broda koja potječu iz “jemenskih područja pod kontrolom Huta” napala su Maersk Hangzhou malim oružjem i pokušala se ukrcati na trgovačko plovilo, navodi se u saopštenju CENTCOM-a u nedjelju, u kojem se dodaje da je sigurnosni tim na brodu uzvratio vatru.

CENTCOM je rekao da su helikopteri s brodova USS Eisenhower i Gravely odgovorili na poziv u pomoć broda Maersk Hangzhou, drugi u manje od 24 sata, a na njih su pucali Huti.

“Helikopteri američke mornarice uzvratili su vatru u samoodbrani, potopivši tri od četiri mala broda i ubivši posadu. Četvrti čamac je pobjegao s tog područja”, navodi se u saopštenju, dodajući da “nije bilo štete na američkom osoblju ili opremi”.

Maersk je saopćio da obustavlja prolazak svojih brodova kroz ključni tjesnac Crvenog mora na 48 sati.

Hutiji koji sa saveznicima kontrolišu glavni grad Jemena Sanu i sjever države objavili su blokadu izraelske luke u Crvenom moru te vrše napade na brodove koji se kreću ka toj luci ili imaju veze sa Izraelom. U više navrata su tvrdili da su brodovi koji prolaze kroz Crveno more prema drugim državama sigurni.

Ranije je saopćeno da je ratni brod američke mornarice, USS Gravely, oborio dvije protivbrodske balističke rakete iz područja pod kontrolom Hutija u Jemenu u subotu veče.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve