Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
Rubrika:

Ambasadorka Njemačke u UN-u: Rezolucija nije protiv Srbije, već upućuje na počinioce genocida

''O ovoj Rezoluciji se šire lažni navodi. Ona nije upućena protiv bilo koga. Nije ni protiv Srbije, vrijednog člana ove organizacije'', rekla je Antje Lendertse

Cilj Rezolucije o Srebrenici je sjećanje na žrtve i nije upućena protiv bilo koga, kazala je na sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) predstavnica Njemačke u UN-u, Antje Lendertse.

Lendertse je na početku sjednice predstavila tekst Rezolucije.

Ona je, kako prenosi Radio Slobodna Evropa, naglasila da je prije gotovo 30 godina više od osam hiljada ljudi sistematski pogubljeno u Srebrenici, a sve je počelo 11. jula 1995. i trajalo nekoliko dana.

“Ni činjenica da je to bila zaštićena zona UN nije spriječila zločin. Ovaj čin genocida doveo je do tragične smrti žrtava i neviđene patnje za preživjele”, kazala je Leendertse.

Cilj Rezolucije je, kako je rekla, sjećanje na žrtve, ali i preživjele koji žive sa ožiljcima.

“O ovoj Rezoluciji se šire lažni navodi. Ona nije upućena protiv bilo koga. Nije ni protiv Srbije, vrijednog člana ove organizacije. Upućena je samo na počinioce genocida”, kazala je njemačka predstavnica u UN.

Ona je rekla da je Crna Gora uputila i amandmane na Rezoluciju, kojim je naglašeno da je odgovornost inidvidualizovna i ne može biti usmjerana protiv bilo koje zajednici.

“Time se borimo protiv pogrešnih tumačenja. Treba jačati pomirenje, kako u sadašnjosti, tako i budućnosti”, kazala je Leendertse.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve