Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

VUČIĆ OPET LAGAO: Crvenoj zvezdi u fudbalu od države pet puta više novca nego Partizanu

Kada se sve sabere Crvena zvezda je od države ukupno pod paskom Vučića prihodovala između 103 i 118 miliona eura, da je javnosti poznato, uz opravdanu sumnju da je novac, a nakon dosadašnjeg sveukupnog finansijskog učinka, stican i tajnim tokovima. S druge strane Partizan je prema poznatim informacijama od države dobio svega 21 milion eura

Piše: Stanko Radulović

Crvena zvezda je donacijama od države Srbije, preko sponzora, iz kase Vlade ili Beograda, te otpisom kreditnih dugovanja ukupno zahvaljujući “finansijskim i menadžerskim sposobnostima” Zvezdana Terzića i Aleksandra Vučića prihodovala između 103 i 118 miliona eura. S druge strane Partizan je od dolaska Vučića na vlast od države pomognut pet puta manje, sa svega 21 milionom eura!

Na taj način došli smo do saznanja da se u srpskom fudbalu takmiče trkaći konj i kornjača koja ima pomoć od države, taman toliko da preživi.

Zato i ne čudi što prekaljeni fudbalski maDŽioničar “Terza madžija” u svojoj kancelariji drži sliku “Duha koji lebdi nad Marakanom”.

Aleksandar Vučić je u utorak veče gostovao na RTS-u i pokušao još jednom da obmane svekoliku zvezdašku javnost kako fudbalski klub Crvena zvezda nije državni projekat i kako ostvareni rezultati proteklih godina u ping pong ligi Srbije nijesu rezultat privilegija koje klub uživa u Srbiji, već rezultat sposobnosti njegovog posilnog Zvezdana Terzića.

”Terza madžija” u svojoj kancelariji drži sliku ”Duha koji lebdi nad Marakanom”

Tako je nakon što su u javnost izašle očigledno precizne cifre o donacijama države za košarkaške klubove Crvene zvezde i Partizana postalo jasno da je Čovićevo nedonošče državni projekat, predsjednik svega i svačega u Srbiji je u utorak veče na RTS-u pokušao da izgladi problem prebacivanjem loptice na fudbalski teren tvrdnjom da je Partizan više pomagan u fudbalu i ponovo debelo slagao.

“Partizan ima od države uvijek više novca u fudbalu od Zvezde, jer je Zvezda imala i veće prihode”, pokušao je još jednom da se spasi od istine novim lažima Vučić.

Međutim, problem Aleksandra Vučića je uvijek susret sa istinom, sa stvarnim brojkama i ciframa iz finansijskih izvještaja kojima ne može da odgovori, već uvijek utočište pronalazi na novom terenu smišljajući nove laži i obmane.

Siniša Mali je u julu 2022. godine iznio njemu dostupne podatke koji nedvosmisleno dokazuju da Vučić laže svaki put kad priča o Crvenoj zvezdi i Partizanu. I da je poređenje ta dva kluba po pitanju državnih donacija nemoguće.

Prema informacijama koje je tada ponudio Mali, a Vučić nije demantovao, Srbija je Crvenoj zvezdi do kraja 2021. godine na ime donacija uplatila ukupno 63.400.000 eura, dok je Partizan dobio ukupno svega 14.000.000 eura.

Prema riječima Malog generalni sponzor Crvene zvezde nije Gasprom Rusija, već Gasprom Srbija i Crvena zvezda je na ime generalnog sponzora, i dodatnih priliva donacije od strane države u iznosu 17.600.000 eura, ukupno dobila 63,4 miliona dok je dežavna pomoć na račun Partizana iznosila ukupno 14.000.000 miliona eura, sa sve generalim sponzorom koji godišnje uplaćuje milion i po.

“Zvezda je od države dobila 17,6 miliona evra, a računajući i sponzorski ugovor sa  Gaspromom, u kojem je posredovala država, to je ukupno 63,4 miliona evra. S druge strane, Partizan je od države dobio 14 miliona evra, dok nema sponzora na nivou naftne kompanije”,kazao je tada Mali.

U međuvremenu Gasprom Srbija je 2022. godine povećao iznos sponzorstva sa 4,5 miliona na 5 miliona, tako da je uz Telekom Crvenoj zvezdi uplatio ukupno još 4,5 miliona zaključno sa ovom godinom.

Na taj način državna pomoć Crvenoj zvezdi iznosila je do sada ukupno 82.900.000 eura, dok je Partizan od države ukupno dodajući sponzore i za protekle tri godine “zaradio” od države pomoć od svega 18.500.000 eura.

Crvena zvezda i Partizan su prošle godine u aprilu dobili po 2,5 miliona od države pomoći da bi platili evrolicencu i igrali u kvalifikacijama za evropske kupove.

Autokrata Aleksandar Vučić koristi državu da pomaže svoj omiljeni klub

Međutim, postoje prihodi od države koje je Crvena zvezda dobila tajnim kanalima i koji su ostali dugo skriveni od javnosti.

U njih upada i donacija Aleksandra Šapića iz kase Beograda u visini 4,6 miliona eura, o kojima je Aktuelno.me već pisalo. Isto tako Crvenoj zvezdi je dvije godine plaćena euro licenca, što je takođe skriveno od javnosti.

Prije nekoliko godina država se odrekla kreditnog duga Crvene zvezde kod državne Agrobanke koji je iznosio 17,5 miliona eura. Svojim poslovnim sposobnostima Terzić je “ubjedio” vlasnike Marfin banke da Crvena zvezda uplati ovoj banci 1,5 miliona eura, a da ona zauzvrat otpiše klubu dug od 5,5 miliona eura.

“Prošle nedelje je potpisan sporazum sa Marfin bankom prema kome je ugovoreno da do 15. jula platimo milion evra, a da nam 5,5 miliona evra bude otpisano”, pohvalio se svekolikoj zvezdaškoj javnosti Zvezdan Terzić 2017. godine.

Sličan primjer poslovanja banaka nezabilježen je u svijetu, ali u Vučićevoj Srbiji može sve.

Dragan Džajić i Branislav Nedimović su 14. marta prošle godine preuzeli vođenje FSS i stavili pod svoju kontrolu prepunu kasu ove sportske organizacije.

Već 22. marta, samo osam dana kasnije, konferenciju za novinare neočekivano je sazvao Zvezdan Terzić i obradovao svekoliku zvezdašku javnost da je u Ljutice Bogdana 1a šiknula nafta.

“Sa ponosom možemo da obavjestimo javnost da je Fudbalski klub Crvena zvezda izmirio sve dospjele finansijske obaveze prema svojoj državi. Krajem decembra 2022. godine uplatili smo pet miliona eura poreskih obaveza, a danas još osam miliona evra. Dakle, ukupno je u ovoj sezoni u budžet Republike Srbije uplaćeno 13 miliona evra ili 1,5 milijardi dinara. Sve ove obaveze smo isplatili iz svojih redovnih prihoda koje smo ostvarili kroz UEFA bonuse zbog uspjeha u evropskim takmičenjima. Podsjetimo, jedan dio duga je poticao još iz vremena prethodnih rukovodstava, a drugi dio zbog poremećaja tržista usljed pandemije koronavirusa”, rekao je tada Terzić i još jednom slagao svekoliku zvezdašku i širu javnost.

Portal Aktuelno je u aprilu prošle godine dobio odgovor da Crvena zvezda nije u martu dobila nikakva sredstva od UEFA i da nije bilo “bonusa za ostvarene rezultate”, pogotovo što je Zvezda ispala već u jesen sa evropske scene i nije prošla grupnu fazu.

Aleksandar Vučić i Zvezdan Terzić: Ko više laže?

Poslije nekoliko dana na sajtu APR, i o tome je Portal Aktuelno pisao, izronio je dokument kojim se Crvena zvezda kreditno obavezala kod fantomske firme Union coops doo Beograd Stari grad u iznosu od 10.000.000 eura sa obavezom da od prihoda kluba za ovosezonsko učešće u Ligi šampiona pomenutoj firmi plati čak 12.500.000 eura, odnosno da za pozajmicu od nekoliko mjeseci plati kamatnom stopom od čak 25 posto.

Za takav ugovor, čak i da je vjerodostojan, a ne fiktivan, Svetozar Mijailović i Terzić trebali su biti odmah uhapšeni.

Dakle, iz svega je jasno da je ugovor sa Union coops doo Stari grad fiktivan kako bi se pokrilo neočekivano plaćanje poreza državi.

Jasno je i da bi se Terzić još u decembru 2022. godine pohvalio da je Crvena zvezda platila pet miliona duga za porez, jer je tog ljeta obećao da će u septembru platiti kompletan poreski dug.

Na taj način dolazimo do podatka da je FK Crvena zvezda od države na razne načine dobila preko 120 miliona eura! Legalnim tokovima od države preko Gasproma i Telekoma prihodovala je ukupno 82,9 miliona, evro licenca 2,5 miliona eura, Marfin Banka 5,5 miliona eura, te 4,6 miliona od Beograda, Agrobanka 17,5 miliona i tome treba dodati sumnjivih 15 miliona za plaćanje poreza “bonusima” iz UEFA ili sumnivog kreditnog zaduživanja kod privatne firme za prodaju stajskog đubriva Union coops doo.

Kada se sve sabere Crvena zvezda je od države ukupno pod paskom Vučića prihodovala između 103 i 118 miliona eura, da je javnosti poznato, uz opravdanu sumnju da je novac, a nakon dosadašnjeg sveukupnog finansijskog učinka, stican i tajnim tokovima.

S druge strane Partizan je prema poznatim informacijama od države dobio svega 21 milion eura.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

7 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
LoMi
23.02.2024-11:20 11:20

Vas baš boli sve što se radi u Srbiji. A izgleda da je JSD Parizan stvarno jugoslovensko i da za njega uglavnom navijaju ioni koji nisu srbi, Što bi jedan rekao pogledajte spisak igrača na prvoj utakmici Zvezde i Partizana i sve eće vam biti jasno. Partizan Beograd: 1 Franjo Glazer, 2 Miroslav Brozović, 3 Stanislav Popesku, 4 Zlatko Čajkovski, 5 Milivoje Đurđević, 6 Kiril Simonovski, 7 Prvoslav Mihajlović, 8 Bela Palfi, 9 Stjepan Bobek (k), 10 Franjo Rupnik, 11 Silvester Šereš. Crvena zvezda Beograd: 1 Ljubomir Lovrić, 2 Branko Stanković ,3 Miomir Petrović, 4 Predrag Đajić, 5 Ljubiša Spajić,… Pročitaj više »

Plamenac
24.02.2024-01:11 01:11
Reply to  LoMi

E zbog takve Zvezde je najveci talenat u Jugoslovenskom fudbalu proveo 8 godina na klupi..Sead Susic…Dosao je kao bolji igrac od mladjeg brata Safeta…Gojko Zec ga je posebno mrzeo …Kad se usudio da kaze da mu je daju da igra samo zato sto je Musliman uvalili su mu laz da je kobajagi nedisciplinovan…Igrac koji je uvijek bio prvi na treningu,i bio najdisciplinovaniji u timu Zvezde…Ubacivalu su ga u igru samo pred kraj utamice i kad je Zvezda gubila..On je ulazio davao po dva tri gola za 20 minuta a posle su ga opet vracali na klupu…Imao je ugovor na 8… Pročitaj više »

dragan
23.02.2024-13:59 13:59

Svaka Vam cast. Respekt.

Plamenac
24.02.2024-01:19 01:19

Crvena Zvezda je Vuciceva masina za pranje para..Ne mislite valjda da je Vucko zaista dao 103 miliona EVRa Zvezdi???Nema sansi..Zvezda je vjerovatno dobila 20 najvise 30 miliona EVRa bas kao i Partizan…Vucko je ostatak para sto pokrao sto podijelio huliganima koji ga podrzavaju…Pa hajde nek neko na stadionu kaze Vucicu p**eru.. Pa da mu rebra polome…Belivuk kaze da je licno Vucic placao njega i njegove huligane i da im je dao recept i govorio koga da stave u cevape…

Nemanja
04.03.2024-11:21 11:21

U Srbiji cak ni opozicioni mediji ne smeju (ili nece) da pisu nista protiv zvezdane. I sa ovolikim budzetima, ove godine bi izgubili titulu da je iole postenija liga

Nemanja
04.03.2024-11:21 11:21

U Srbiji cak ni opozicioni mediji ne smeju (ili nece) da pisu nista protiv zvezdane. I sa ovolikim budzetima, ove godine bi izgubili titulu da je iole postenija liga

Nemanja
04.03.2024-11:21 11:21

U Srbiji cak ni opozicioni mediji ne smeju (ili nece) da pisu nista protiv zvezdane. I sa ovolikim budzetima, ove godine bi izgubili titulu da je iole postenija liga