Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Slučaj Zoran Roganović: Dao nam je primjer, otišao sa stilom

Preuzeo je odgovornost za obećano, a to se ne dešava često u Crnoj Gori

“Nijesam uspio, uvjeravao sam da ćemo se plasirati na Olimpijske igre. A, kod mene je riječ važnija od svega. Želim sreću reprezentaciji”, rekao je Zoran Roganović u obrazloženju odluke da više ne bude selektor naših rukometaša.

Preuzeo je odgovornost za obećano, a to se ne dešava često u Crnoj Gori.

Roganović je vjerovao da ova selekcija ima kvalitet da se bori za mjesto u Parizu, a iako je “lavovima” ostala još jedna šansa da se domognu direktnog plasmana ili kvalifikacija, Roganović je vjerovao da već nije ispunio obećanje.

Ono je ponovljeno vrlo jasno i pred početak šampionata u Poljskoj.

Svjetsko prvenstvo bilo je u Roganovićevim očima idealna šansa za korak ka Parizu 2024.

“Ovo nam je šansa, u planu koji sam predstavio još na početku, da odemo u kvalifikacije za Olimpijske igre, a poslije i da se plasiramo za Pariz 2024. To bi bila kruna, ostvarenje sna ove ekipe. Za to nam je potrebno četvrtfinale SP i uradićemo sve da ostvarimo cilj,” kazao je naš stručnjak pred start šampionata.

Želja je bila da se napravi iskorak u odnosu na prethodni šampionat kontinenta.

Stefan Ivanović/RSCG

Činjenica je da u tome nijesu uspjeli. Napravili smo najveći uspjeh na Svjetskim šampionatima. Pobijedili reprezentacije za koje se očekivalo da ćemo pobijediti, ali u duelu protiv boljih, za koje se vjerovalo da imamo kvalitet, smo posustali.

Objektivno tome su kumovali i kadrovski problemi, posebno ispadanje prvog pivota Nemanje Grbović, bez koga je napad bio žestoko oslabljen.

Ni u tome Roganović nije tražio alibi, najavio je i detaljnu analizu svega urađenog i ne treba sumnjati da će je dostaviti čelnicima Rukometnog saveza, kako se greške ne bi ponovile.

Jasno je međutim da je Roganović pomogao “lavovima” da se uzdignu i da su sada, ne samo reprezentacija koja mora biti redovan učesnik Svjetskih šampionata, već i tim koji sebi može dati za pravo da sanja senzacije i mjesto na Olimpijskim igrama.

Košmaran start

Zoran Roganović je 2018. postao selektor naše rukometne reprezentacije.

I malo je reći da nije dobro krenuo. Početak kvalifikacija za Evropsko prvenstvo produbio je krizu u kojoj se naš muški rukomet našao, poslije dosta afera i problematičnih kadrovskih rješenja za mjesto selektora.

Remi sa Farskim Ostrvima u gotovo sablasno praznoj Verde dvorani bio je upečatljiv dokaz potpune nezainteresovanosti javnosti. Nakon toga je uslijedio poraz u Ukrajini, pa je san o plasmanu na EP 2020. djelovao kao izgubljen.

Ne i za Zorana Roganovića. Uslijedile su studiozne pripreme i jedna od najvećih pobjeda našeg muškog rukometa.

10. aprila 2019. pred punom Moračom pala je Danska 32:31 i uvod o usponu “lavova” je počeo. Pobjedama protiv Farskih Ostrva i Ukrajine stigli smo do drugog mjesta u grupi, a na šampionatu kontinenta pobijedili Srbiju, izgubili od Hrvatske i Bjelorusije, tada je selektor hvalio svoj tim za velika djela.

Debrecin za pamćenje

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2022. odrađene su rutinski, bez drame.

A, ambicije su porasle.

Ni grupa smrti ih nije promijenila. U društvu Danske, Slovenije i Sjeverne Makedonije izabranici Zorana Roganovića osvojili su drugo mjesto i prošli dalje.

Tada su već postali miljenici javnosti, a u drugoj fazi pobijeđena je i Hrvatska, na kraju 11. mjesto.

Zoran je tada ispunio obećano i ostao.

“Nemam nikakav problem da se spakujem i odem, uradio bih to uzdignute glave jer smatram da smo ispunili ono što smo obećali prije prvenstva. Sigurno je moglo bolje, ali s nekim stvarima nijesmo uspjeli da se izborimo. Rezultat je takav kakav jeste, da li će to zadovoljiti javnost ili bilo koga u Crnoj Gori, nije do mene, ali je jasno da će ova ekipa u budućnosti praviti velike stvari. Da li će to biti sa mnom ili nekim drugim, to je nebitno. Bitno je da smo dobili nove igrače, nove vođe i junake s kojima će Crna Gora da se ponosi. Toliko se toga pozitivno uradilo na ovom prvenstvu da ovo ostaje reprezentacija za velika djela i na to se treba fokusirati”, kazao je Roganović nakon šampionata u januaru 2022.

foto: RSCG

Roganović preuzeo odgovornost jer nije napravljen iskorak

Kada se taj nastup uporedi sa nedavno završenim šampionatom, jasno je da ovaj put nije napravljen iskorak.

Roganović je vjerovao da oće.

Imao je mogućnost da ostane, ali mu nije trebalo da dublje analizira da uvidi da je pogriješio.

Kao što je i više puta rekao nije mu problem da ode, kada je smatrao da je on napravio grešku to je i učinio.

Otišao je sa stilom, pokazao kako bi to trebalo da se radi, ne samo u sportu.

I da, ostavio je reprezentaciju u neuporedivo boljoj poziciji nego što je našao. Sjetimo se Farskih Ostrva, sada smo nezadovoljni ako izgubimo od Francuske…

U tome je još jedan bonus Zoranove odluke, otišao je sa stilom i dao primjer, svima, od lične odgovornosti se mora početi, za kolektivno dobro.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve