Nedjelja, 1 Avgusta, 2021
Rubrika:

Sjutra otvaranje najvećeg internacionalnog događaja u oblasti sportskih nauka

Organizatori konferencije pod nazivom: „Sport, fizička aktivnost i zdravlje: Savremene perspektive“ su Crnogorska sportska akademija, Fakultet za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore i 12 partnerskih fakulteta iz zemalja EU i regiona

Predstavnici organizatora 16. naučne konferencije Crnogorske sportske akademije, najavili su danas da je sve spremno za najveći internacionali događaj u oblasti sportskih nauka, koji se održava od danas do sedmog aprila, u Dubrovniku, u Hotelu Croatia Cavtat, a zvanično će biti otvoren sjutra u 12:00 sati.

Foto: Cdm.me

Organizatori konferencije pod nazivom: „Sport, fizička aktivnost i zdravlje: Savremene perspektive“ su Crnogorska sportska akademija, Fakultet za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore i 12 partnerskih fakulteta iz zemalja EU i regiona.

“Sa zadovoljstvom danas mogu da kažem da je ovo najznačajniji naučni skup u Jugoistočnoj Evropi i na Zapadnom Balkanu, kada su u pitanju sportske nauke, što su potvrdili i naši partneri”, kazao je predsjedavajući ove konferencije prof. dr Duško Bjelica.

On je dodao da je ovo prva konferencija koja se organizuje van teritorije Crne Gore. Prethodne konferencije su održane u Baru Kotoru, Tivtu, Herceg Novom, Podgorici i Budvi. Profesor Bjelica je najavio da će ovogodišnja konferencija nadići konferenciju od prošle godine, koja je imala preko 350 učesnika iz 24 zemlje.

To garantuje, dodao je, bogati program konferencije, ispunjen radionicama, predavanjima, i učešćem plenarnih predavača svjetskog renomea. Predavači će govoriti o aktuelnim pitanjima iz svih područja sportske nauke, uključujući i znanja iz oblasti medicinskih, društvenih nauka, istraživanja, politika i praksi vezanih za savremene perspektive sporta, fizičke aktivnosti i zdravlje.

“Već je krajem prošle godine UNESKO-ov Internacionalni savjet za sportsku nauku i fizičko vaspitanje ICSSPE, koji predstavlja najveću svjetsku mrežu organizacija i institucija u oblasti sporta, postavio našu konferenciju na svom sajtu i proglasio je za jedan od najznačajnijih događaja u oblasti sporta za 2019. godinu”, kazao je profesor Bjelica.

On je prenio i da je Univerzitet iz Francuske, Côte d’Azur, iskazao interesovanje da se naredna konferencija održi u Nici, sljedeće godine, na Antibima, u istom periodu.

Predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta mr Dušan Simonović uputio je sve čestitke na internacionalizaciji ove konferencije, kao ishod napornog i posvećenog rada i izrazio želju da se nakon šetnje po regionu, ona zadrži u Crnoj Gori kao crnogorski brend.

„Što se nas u Crnogorskom olimpijskom komitetu tiče, dijelim i prenosim stav Evropskog olimpijskog komiteta i Međunarodnog olimpijskog komiteta koji su na direktan način ovu konferenciju pomagali, da ćemo i ubuduće podržavati ovu koinferenciju jer vidimo u njoj kvalitet i vrijednost za sport uopšte“.

Prof. dr Kemal Idrizović, prodekan za nauku Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje i predsjednik Organizacionog odbora konferencije, kazao je da je ove godine konferencija napravila ozbiljan iskorak u organizaciji i da se može mjeriti ne samo sa konferencijama u regionu i Evrope, već i sa najprestižnijim konferencijama u svijetu.

Između ostalog, on je istakao sve veće prisustvo mladih naučnika iz Crne Gore i pozvao Ministarstvo za sport na veće uključivanje i podršku konferencije u cilju pokazivanja brige o sportu u Crnoj Gori.

Dekan Fakulteta za sport i fizičkog vaspitanje prof. dr Stevo Popović je izrazio zahvalnost svima iz Crnogorske sportske akademije, pored Univerziteta Crne Gore i njegovim pojedinim jedinicama, potom Univerzitetu u Sarajevu, Novom Sadu, Zagrebu, Splitu, Koimbri, Crngorskom olipmpijskom komitetu i Evropskom koledžu za sportske nauke.

On je saopštio i precizne podatke o broju radova i učesnika:

„Imamo 364 autora na radovima koji će biti publikovani u Zborniku radova i 222 registrovana učesnika. Oni dolaze iz 42 zemlje, a ono što je interesantno jeste da imamo 70 žena i 152 muškarca, što pokazuje da su muškarci još uvijek dominantni u odnosu na žene kada su sportske nauke u pitanju. Upravo sa nagradom za najbolju ženu u nauci pokušavamo da taj trend promijenimo“. Pored ove nagrade, na konferenciji je zastupljena i nagrada najboljeg mladog naučnika.

„Imamo 153 rada koja su već objavljena Zborniku abstrakata, šest pozivnih predavanja, 78 oralnih izlaganja, 69 poster prezentacija koje će biti u tri sesije. Pripremili smo i pet radionica“, navodi Popović.

Novina ovogodišnje konferencije je CEEPUS trening škola “Kako napisati i objaviti naučni rad u oblasti sportskih nauka”.

„Zahvalio bih se CEEPUS programu, posebno kancelariji u Zagrebu, koja je podržala kompletnu ideju i finansirala 32 studenta diplomskih i doktorskih studija, koji će slušati četiri tročasovna predavanja, a ta predavanja će biti pripremljena od pet predavača iz regiona.

On je kazao da će naučni radovi biti predstavljeni na konferenciji, a sažeci publikovani u zborniku sažetaka, dok će radovi u cjelosti imati šansu da nađu svoje mjesto u časopisima Sport Mont, Montenegrin Journal of Sports Science and Medicine, Journal of Anthropology of Sport and Physical Education, indeksiranim u prestižnim svjetskim međunarodnim bazama.

IzvorCDM

Najnovije

Bijelo Polje: U udesu povrijeđeno pet osoba, među njima i beba i djevojčica

U sudaru “forda” kojim je upravljala M. G. iz Zatona i “sitroena” za čijim upravljačem je bio V.V. iz Berana, danas popodne u mjestu Zaton, u Bijelom Polju,...

POŽAR U NIKŠIĆU Tadić: O jadu ćemo se zabaviti i mi i građani, katastrofa...

Deponija Milsov do je u plamenu. Oblaci dima prekrivaju grad već nekoliko sati, a kako sada stvari stoje, požar se neće skorije ugasiti. "Ne možemo da...

Prvog dana avgusta do 40 stepeni

U Crnoj Gori će u nedjelju, 1. avgusta, biti pretežno sunčano i vruće. “Vjetar će biti mjestimično umjeren do pojačan, južnih smjerova. Jutarnja temperatura vazduha...

Oboren još jedan svjetski rekord na Olimpijskim igrama

Britanska mješovita štafeta na 4×100 mešovito osvojila je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju, uz novi svjetski rekord. Ketlin Doson, Adam Piti, Džejms Gaj...

Mornar iskoristio krizu Budućnosti, Petrovac osvojio DG arenu

Debakl Budućnosti na evropskoj sceni znači i krizu koja se prenijela na domaći šampionat. Aktuelni crnogorski prvak je osvojila samo bod u prvom meču u...

Najčitanije

Povezano

Krivokapić sa Bjelicom rušio Vušanovića, ali ostao bez podrške Vijeća fakulteta

Premijer Zdravko Krivokapić saopštio je u četvrtak neistinu tokom premijerskog sata u Skupštini Crne Gore ustvrdivši kako tokom vladavine prethodne vlasti nije mogao da napreduje...

Glavni grad primjenjuje veliki broj prinicipa zelene ekonomije

Menadžer Glavnog grada Marjan Junčaj je na konferenciji “Razvoj zelene ekonomije” u organizaciji FORS Montenegro, poručio da Glavni grad primjenjuje veliki broj prinicipa zelene...

Đukanović: Crna Gora ima ozbiljan kapacitet proevropskih politika, kako u opoziciji, tako i u parlamentarnoj većini

U posljednjih 10 mjeseci vidjeli smo da Crna Gora ima ozbiljan kapacitet proevropskih politika kako u opoziciji, tako i u parlamentarnoj većini. To garantuje...

Jovanka i Draško nosiće crnogorsku zastavu na otvaranju Olimpijskih igara

Jovanka Radičević i Draško Brguljan nosiće crnogorsku zastavu na otvaranju Olimpijskih igara u Tokiju. ''Lavica'' je bila dio tima koji je prije devet godina našoj...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve