Srijeda, 12 Maja, 2021
Rubrika:

Sjutra otvaranje najvećeg internacionalnog događaja u oblasti sportskih nauka

Organizatori konferencije pod nazivom: „Sport, fizička aktivnost i zdravlje: Savremene perspektive“ su Crnogorska sportska akademija, Fakultet za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore i 12 partnerskih fakulteta iz zemalja EU i regiona

Predstavnici organizatora 16. naučne konferencije Crnogorske sportske akademije, najavili su danas da je sve spremno za najveći internacionali događaj u oblasti sportskih nauka, koji se održava od danas do sedmog aprila, u Dubrovniku, u Hotelu Croatia Cavtat, a zvanično će biti otvoren sjutra u 12:00 sati.

Foto: Cdm.me

Organizatori konferencije pod nazivom: „Sport, fizička aktivnost i zdravlje: Savremene perspektive“ su Crnogorska sportska akademija, Fakultet za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore i 12 partnerskih fakulteta iz zemalja EU i regiona.

“Sa zadovoljstvom danas mogu da kažem da je ovo najznačajniji naučni skup u Jugoistočnoj Evropi i na Zapadnom Balkanu, kada su u pitanju sportske nauke, što su potvrdili i naši partneri”, kazao je predsjedavajući ove konferencije prof. dr Duško Bjelica.

On je dodao da je ovo prva konferencija koja se organizuje van teritorije Crne Gore. Prethodne konferencije su održane u Baru Kotoru, Tivtu, Herceg Novom, Podgorici i Budvi. Profesor Bjelica je najavio da će ovogodišnja konferencija nadići konferenciju od prošle godine, koja je imala preko 350 učesnika iz 24 zemlje.

To garantuje, dodao je, bogati program konferencije, ispunjen radionicama, predavanjima, i učešćem plenarnih predavača svjetskog renomea. Predavači će govoriti o aktuelnim pitanjima iz svih područja sportske nauke, uključujući i znanja iz oblasti medicinskih, društvenih nauka, istraživanja, politika i praksi vezanih za savremene perspektive sporta, fizičke aktivnosti i zdravlje.

“Već je krajem prošle godine UNESKO-ov Internacionalni savjet za sportsku nauku i fizičko vaspitanje ICSSPE, koji predstavlja najveću svjetsku mrežu organizacija i institucija u oblasti sporta, postavio našu konferenciju na svom sajtu i proglasio je za jedan od najznačajnijih događaja u oblasti sporta za 2019. godinu”, kazao je profesor Bjelica.

On je prenio i da je Univerzitet iz Francuske, Côte d’Azur, iskazao interesovanje da se naredna konferencija održi u Nici, sljedeće godine, na Antibima, u istom periodu.

Predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta mr Dušan Simonović uputio je sve čestitke na internacionalizaciji ove konferencije, kao ishod napornog i posvećenog rada i izrazio želju da se nakon šetnje po regionu, ona zadrži u Crnoj Gori kao crnogorski brend.

„Što se nas u Crnogorskom olimpijskom komitetu tiče, dijelim i prenosim stav Evropskog olimpijskog komiteta i Međunarodnog olimpijskog komiteta koji su na direktan način ovu konferenciju pomagali, da ćemo i ubuduće podržavati ovu koinferenciju jer vidimo u njoj kvalitet i vrijednost za sport uopšte“.

Prof. dr Kemal Idrizović, prodekan za nauku Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje i predsjednik Organizacionog odbora konferencije, kazao je da je ove godine konferencija napravila ozbiljan iskorak u organizaciji i da se može mjeriti ne samo sa konferencijama u regionu i Evrope, već i sa najprestižnijim konferencijama u svijetu.

Između ostalog, on je istakao sve veće prisustvo mladih naučnika iz Crne Gore i pozvao Ministarstvo za sport na veće uključivanje i podršku konferencije u cilju pokazivanja brige o sportu u Crnoj Gori.

Dekan Fakulteta za sport i fizičkog vaspitanje prof. dr Stevo Popović je izrazio zahvalnost svima iz Crnogorske sportske akademije, pored Univerziteta Crne Gore i njegovim pojedinim jedinicama, potom Univerzitetu u Sarajevu, Novom Sadu, Zagrebu, Splitu, Koimbri, Crngorskom olipmpijskom komitetu i Evropskom koledžu za sportske nauke.

On je saopštio i precizne podatke o broju radova i učesnika:

„Imamo 364 autora na radovima koji će biti publikovani u Zborniku radova i 222 registrovana učesnika. Oni dolaze iz 42 zemlje, a ono što je interesantno jeste da imamo 70 žena i 152 muškarca, što pokazuje da su muškarci još uvijek dominantni u odnosu na žene kada su sportske nauke u pitanju. Upravo sa nagradom za najbolju ženu u nauci pokušavamo da taj trend promijenimo“. Pored ove nagrade, na konferenciji je zastupljena i nagrada najboljeg mladog naučnika.

„Imamo 153 rada koja su već objavljena Zborniku abstrakata, šest pozivnih predavanja, 78 oralnih izlaganja, 69 poster prezentacija koje će biti u tri sesije. Pripremili smo i pet radionica“, navodi Popović.

Novina ovogodišnje konferencije je CEEPUS trening škola “Kako napisati i objaviti naučni rad u oblasti sportskih nauka”.

„Zahvalio bih se CEEPUS programu, posebno kancelariji u Zagrebu, koja je podržala kompletnu ideju i finansirala 32 studenta diplomskih i doktorskih studija, koji će slušati četiri tročasovna predavanja, a ta predavanja će biti pripremljena od pet predavača iz regiona.

On je kazao da će naučni radovi biti predstavljeni na konferenciji, a sažeci publikovani u zborniku sažetaka, dok će radovi u cjelosti imati šansu da nađu svoje mjesto u časopisima Sport Mont, Montenegrin Journal of Sports Science and Medicine, Journal of Anthropology of Sport and Physical Education, indeksiranim u prestižnim svjetskim međunarodnim bazama.

IzvorCDM

Najnovije

TikTok se pridružuje Technology koaliciji protiv zlostavljanja djece

Nije tajna da je TikTok popularan među mladima. Od 2021. godine, Statista procjenjuje da 25 procenata korisnika aplikacije spada u starosnu grupu od 10...

Institut za javno zdravlje: Građani koji su primili vakcinu u inostranstvu da se jave

Ministarstvo zdravlja Crne Gore poziva sve crnogorske državljane koji su primili prvu vakcinu protiv COVID-19 infekcije u inostranstvu da se jave domovima zdravlja u...

Krivokapić sa Jeronimom: Vlada garant poštovanja prava na slobodu vjeroispovijesti

Premijer Zdravko Krivokapić sastao se danas u Atini sa arhiepiskopom Atine i cijele Grčke Jeronimom, i podsjeto ga da danas veliki dio građana Crne Gore proslavlja veliki praznik,...

Medicinske sestre zajedno s ljekarima rješavaju javnozdravstvene probleme

Iz Evropske građanske perspektive 2020. su saopštili, da svake godine 12. maja medicinske sestre i tehničari cijeloga svijeta obilježavaju Međunarodni dan sestrinstva. Članica EGP2020. Marija...

Spajić: Tel Aviv je blokiran, vojska je svuda

Crnogorski ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić boravio je u Izraelu prethodnih dana u vrijeme kada su u ovoj zemlji eskalirali sukobi između...

Najčitanije

Povezano

Italija postepeno otvara ekonomiju

U Italiji danas stupa na snagu postepeno otvaranje ekonomije, što znači da će barovi, restorani, bioskopi i koncertne sale djelimično biti otvoreni širom zemlje. Posijle...

Rakčević: Posljednijh godina svjedočimo ”izvozu” organizovanog kriminala iz Crne Gore

Mi poslednjih godina svjedočimo 'izvozu' organizovanog kriminala iz Crne Gore na regionalne zemlje, ali isto tako i na zemlje Zapadne Evrope, što je stvaralo...

Austrija se od maja postepeno otvara

Austrija planira polako otvaranje ekonomije od maja, nakon mjeseci zatvorenih restorana, kafića hotela i mjesta za rekreaciju, najavio je kancelar Sebastian Kurc, prenosi Hina. Prvi...

Vladavinu prava treba da sprovode nezavisne, snažne i kompetentne institucije

U Crnoj Gori je neophodno suštinsko i strateško promišljanje o vladavini prava, politička volja, kompetentnost pojedinaca u institucijama i individualna odgovornost, predlaganje boljih zakonskih...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve