Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Selektor na duže staze samo san

Od referenduma je prošlo 17 godina, uskoro će sva djeca rođena u SCG biti punoljetna, a FSCG još nije iznjedrio nijedno trenersko ime koje bi mogao da promoviše u nasljednika Miodraga Radulovića, a selektora treba izmisliti i naravno ponovo potražiti u regionu.

Piše: Stanko Radulović

Crna Gora je od referenduma 2006. godine potrošila nekoliko selektora i uglavnom su izostali rezultati, iako se svih ovih godina uporno govorilo o nekom crnogorskom fudbalskom brendu koji je stvorio Dejana Savićevića, Predraga Mijatovića, Mirka Vučinića, Stevana Jovetića, Stefana Savića…

Svi oni su plod slučajnosti i ličnog rada, ličog taleta koji nema blage veze sa sistematskim radom, a kamoli ozbiljnom školom fudbala, koja sve ove godine nije iznjedrila nijedno ozbiljno trenersko ime, za seniorsku konkurenciju ili za rad sa mlađim kategorijama. Ako je tako, a jeste o kakvom razvoju fudbala, možemo da pričamo?

Od referenduma je prošlo 17 godina, uskoro će sva djeca rođena u SCG biti punoljetna, a FSCG na čelu sa Dejanom Savićevićem, još nije iznjedrio nijedno trenersko ime koje bi mogao da promoviše u nasljednika Miodraga Radulovića, a selektora treba izmisliti i naravno ponovo potražiti u regionu.

U takvoj osjeki stručog kadra knjiga je spala na dva imena – Slavišu Jokanovića, koji i ima odrđen trenerski rejting i Gordana Petrića, koji ima oskudno znanje, a jedini kvalitet mu je neimarstvo po Beogradu i gradovima Srbije, pa je Partizan odveo u ponor, ali je zato veoma blizak Vučićevim naprednjacima.

Crna Gora je već imala jednog slektora bliskog Vučićevim shvatanjima Crne Gore, Ljubišu Tumbakovića, i svi znamo kako je to završilo, na samo jedan mig Beograda nastao je haos dan pred meč protiv Kosova, iako su brojne selekcije Srbije igrale mečeve protiv Kosovara.

Jokanović je bolji izbor, ali je pitanje da li je nekadašnji trener šampionske generacije Partizana zainteresovan za selektorski posao i preuzimanje Crne Gore.

Jokanović je igračko i trenersko ime i vjerovato bi bio autoritet za crnogorske reprezentativce, ali je pitanje koliko bi on bio spreman da radi u Crnoj Gori na duži period i duže od jednog reprezentativog ciklusa.

Mirko Vučinić nema iskustvo, ali Crnu Goru osjeća i mogao bi biti riješeje na duže staze, ali bi ga možda terbalo istrpiti u prvom kvalifikacionom ciklucu, odnosno u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

Činjnica da je od svih “stručnjaka” iz Crne Gore trenerski početnik, Mirko Vučinić, najozbiljniji kadidat za selektora, najbolje oslikava kvalitet stručnog kadra u zemlji.

Za to ne može biti kriv FSS, ni Zvezdan Terzić i Crvena zvezda ili Partizan, već isključivo javašluk u FSCG.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
dpero
10.12.2023-14:07 14:07

PRAVI KOMENTAR I BRAVO A NOVINARA I DOSTA JE OVIH POLUPSIMENIH TRENERA I STRUCNJAKIA,IGRACA IZ SRBIJE U SVIM SPORTOVIMA!!

Bajo
10.12.2023-14:17 14:17

Ima Crna Gora svog najboljeg trenera Oeca Rakojevica . Nikada mu nije data prava šansa . Od svih dosadasnjih trenera je bio bolji .

Mlađo
11.12.2023-08:47 08:47

Predlažem Savićevića za selektora a za predsjednika fudbakskog saveza izabrati drugog kanditata tako ćemo vidjeti sto je Savićević mijenjao selektore

Mlađo
11.12.2023-08:47 08:47

Predlažem Savićevića za selektora a za predsjednika fudbakskog saveza izabrati drugog kanditata tako ćemo vidjeti sto je Savićević mijenjao selektore