Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Sa Kamerunom na startu Svjetskog prvenstva

Zahvaljujući bronzanoj medalji sa posljednjeg Evropskog prvenstva, naše rukometašice praktično već imaju u džepu kartu za olimpijske kvalifikacije

U čevrtak u Helsinborgu počinje Svjetsko prvenstvo za rukometašice, a Crna Gora na startu igra protiv Kameruna sa ciljem da ostvari dobar plasmman koji je veoma važan i za učešće na Olimpijskim igarama.

Helsinborg, grad na jugu Švedske kojeg od Danske odvaja svega četiri kilometra morskog puta, od četvrtka će biti mjesto na kojem će se rukometašice Crne Gore boriti za slavu na Svjetskom prvenstvu, ali i za što bolju poziciju pred bitke za Pariz.

“Vidjele smo dosta korisnih stvari i sada imamo realniju sliku šta možemo da očekujemo na Svjetskom prvenstvu. Ne bih izdvajala nijednu igračicu, najvažnije je da su sve dale doprinos i da su ostale zdrave pred sjutrašnji put za Švedsku”, poručila je nakon poraza od Hrvatske selektorka Bojana Popović.

Zahvaljujući bronzanoj medalji sa posljednjeg Evropskog prvenstva, naše rukometašice praktično već imaju u džepu kartu za olimpijske kvalifikacije. Ipak, da bi bile potpuno mirne najvažnije je da na rukometnom Mundijalu, koji zajedno organiziju Danska, Norveška i Švedska, izbore najmanje plasman među sedam najboljih.

Ako neka evropska zemlja uđe u finale takav rasplet donio bi djevojkama Bojane Popović i načaje privilegije pred kvalifikacije za Pariz.

“Ukoliko evropska selekcija osvoji zlato ili srebro na predstojećem Svjetskom prvenstvu, Evropa će kao najbolji ili drugi najbolji kontinent imati dva mjesta na kvalifikacionim turnirima. Kako je šampion Evrope – Norveška, već osigurala mjesto na Olipijski igrama u Parizu, to će mjesta koja pripadaju Starom kontinentu na kvalifikacionim turnirima, pripasti Danskoj, osvajaču srebrne, i Crnoj Gori, bronzanoj sa EHF Eura 2022. godine”, saopšteno je iz RSCG.

Plasmana među sedam najboljih na Svjetskom prvenstvu donosi i bolju poziciju pred žrijeb za tri kvalifikaciona turnira, na kojima će se u aprilu naredne godine, 12 selekcija boriti za preostalih šest mjesta u Parizu.

“Selekcije koje zauzmu pozicije od drugog do sedmog mjesta na Svjetskom prvenstvu izboriće plasman na kvalifikacione turnire, a ta ljestvica će se spuštati ukoliko na tim pozicijama budu reprezentacije koje su sigurni učesnici Igara kao što su Francuska – domaćin ili Norveška – šampion Evrope”, kažu iz RSCG.

Uz sve to, u nekim kalkulacijama sedmo mjesto na Svjetskom prvenstvu donijelo bi i najbolju grupu na kvalifikacionim turnirima, jer bi samo jedna evropska selekcija bila rival u borbi za dva mjesta koja vode na Igre, dok bi preostala dva tima došla van evropskog kontinenta.

Kombinatorika je mnogo, a za “lavice” je najvažnije da već od četvrtka i prvog meča sa Kamerunom (18h) u Helsinborgu na pravi način krenu ka četvrtfinalu Mundijala, samim tim i prema Parizu.

Osim afričke selekcije rivali Crne Gore u grupi B na Svjetskom prvenstvu biće Mađarska i Paragvaj. Plasman u glavnu rundu izboriće tri najbolje ekipe, koje će u Geteborgu u novoj grupi “ukrstiti koplja” sa tri najbolje iz A grupe – Švedskom, Hrvatskom, Kinom ili Senegalom.

Iz nove grupe u glavnoj rundi dalje prolaze samo dvije najbolje selekcije.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Lada
28.11.2023-13:39 13:39

Držimo im palčeve.