Utorak, 5 Marta, 2024
Rubrika:

Rusija i Bjelorusija na Olimpijskim igrama u pojedinačnoj konkurenciji

Oni će se takmičiti kao neutralni, bez zastava, državnih oznaka i himni. Svijetlo plave uniforme su obavezne prema pravilu Međunarodne gimnastičke federacije.

Ruski i bjeloruski sportisti takmičiće se u pojedinačnoj konkurenciji kao neutralni na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine, saopštio je danas Međunarodni olimpijski komitet (MOK).

Oni će se takmičiti kao neutralni, bez zastava, državnih oznaka i himni. Svijetlo plave uniforme su obavezne prema pravilu Međunarodne gimnastičke federacije.

Rusija i Bjelorusija se neće takmičiti u ekipnim sportovima u Parizu.

MOK je istakao da je dozvola pojedincima da učestvuju na Igrama “poštovanje ljudskih prava”.

Do sada su se osmoro ruskih i troje bjeloruskih sportista plasirali na Igre u Parizu.

“Samo vrlo ograničeni broj sportista će se plasirati kroz postojeće sisteme kvalifikacija”, navodi se u saopštenju.

Olimpijske igre su još u antičkom dobu bile razlog da se ostavi oružje i umjesto na bojnom polju bori u sportskim arenama, međutim posljednjih decenima one su izgubile smisao i postale oružje obračunavanja SAD sa zemljama koje su im trnu u oku.

Tako smo stigli do paradoksa da sportisti Rusije i Bjelorusije ne mogu da učestvuju na Olimpijskim igrama u Parizu, iako su sportisti SAD učestvovali na svim Igrama dok su ubijali nevinu djecu Libije, Sirije, Afganistana, Iraka, Vijetnama, Gvatemale i mnogih drugih zemalja, teško ih je sve i pobrojati.

Licemjerstvo MOK napravilo je od Olimpijskih igara skaradno takmičenje na kojima sportisti SAD mogu učestvovati drogirani, dopingovani, ali i da po nekoliko puta trče u kvalifikacijama kada ispadnu, jer se žale da im je smetala promaja koju proizvod atletičari iz susjedne staze…

Otkako je počeo rat u Ukrajini, napadom Rusije u februaru 2022. godine, Rusija i Belorusija su bile diskvalifikovane iz sportskih takmičenja. MOK je ove godine tražio način da vrati sportiste iz tih zemalja, a međunarodne sportske federacije tražile su u utorak od MOK da što prije primi ruske i bjeloruske sportiste pod neutralnom zastavom na Igre u Parizu.

Rješenje koje su predložili sportski savezi bilo je da se oni prime pod neutralnom zastavom, bez državnih simbola i himne.

Sada je na rukovodećem telu svakog olimpijskog sporta da procjeni i primjeni neutralni status za individualne sportiste koji nisu aktivno podržavali rat i nisu angažovani u vojnim ili bezbjednosnim agencijama.

Ukrajina i brojne zemlje tražile su potpunu suspenziju Rusije i Bjelorusije sa Olimpijskih igara.

“Zaštita prava individualnih sportista da učestvuju na takmičenjima uprkos suspenziji njihovog nacionalnog Olimpijskog komiteta je dobro uspostavljena praksa, poštujući ljudska prava”, piše u saopštenju MOK.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve