Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Radović: Moraćemo težim putem

Crna Gora se okliznula kad je bilo najbitnije, sa igrom koja je bila ispod očekivanog i željenog nivoa, naša selekcija je porazom od Mađarske (88:84) propustila lijepu priliku da već u nedjelju veče matematički osigura prolaz u naredni krug kvalifikacija

Nadali su se crnogorski košarkaši da će protiv Mađarske upisati obje pobjede i maksimalna četiri boda koje bi prenijeli i u drugu fazu kvalifikacija i, tako, imali realne šanse da se bore za drugi uzastopni plasman na Svjetsko prvenstvo.

Nakon dobre igre i ubjedljive pobjede u prvom meču u Debrecinu (83:67), činilo se da izabranicima Boška Radovića u Podgorici ne može da izmakne novi trijumf protiv Mađara, posebno što su imali punu podršku domaćih navijača.

Međutim, Crna Gora se okliznula kad je bilo najbitnije, sa igrom koja je bila ispod očekivanog i željenog nivoa, naša selekcija je porazom od Mađarske (88:84) propustila lijepu priliku da već u nedjelju veče matematički osigura prolaz u naredni krug kvalifikacija…

– Dozvolili smo jednoj dobroj napadačkoj ekipi da se razigra, da u utakmicu uđe sa nekim lakim poenima, a kad se to desi onda vam rival pogodi i teške šuteve. Mi smo dali 84 poena, što nije nimalo loše, ali primili smo skoro 90 poena, a kad se to dogodi mi teško možemo da dobijemo utakmicu, kaže za Pobjedu selektor Crne Gore Boško Radović.

I pored slabe igre u prve tri četvrtine, Crna Gora je pred posljednji kvartal uspjela da stigne do izjednačenja (59:59), i izgledalo je da, uz odličnu podršku sa tribina, ima snage da u posljednjih 10 minuta privede kraju utakmicu u svoju korist. To se, međutim, nije dogodilo.

– Nedopustivo je da u posljednjoj četvrtini, na domaćem terenu, primimo 29 poena, a hoćemo da pobijedimo u utakmici u kojoj čitavo vrijeme stižemo rezultat. Žao mi je zbog publike koja je došla u velikom broju i koja nas je bodrila tokom utakmice. Žao mi je što smo propustili šansu da sa tom pobjedom imamo realne šanse za borbu za plasman na SP u nastavku kvalifikacija. Međutim, izgleda da ćemo morati težim putem, kao po običaju, dodaje Radović.

Crnogorski selektor žali za tom posljednjom četvrtinom, u kojoj nije očekivao takav epilog.

– Kada smo na kraju treće četvrtine anulirali njihovu prednost s poluvremena, mislio sam da ćemo, pošto igramo kući i imamo iskusne igrače koju su u tom trenutku bili na terenu, da odreagujemo. Međutim, igrali smo potpuno bez odbrane, za razliku od meča u Debrecinu, kada smo sveli domaćina u prve tri četvrtine na po 15 poena, što je bilo nerealno. U drugom meču napad nije bio toliko loš, međutim odbrana je bila nedopustivo loša.

Na pitanje koliko je ubjedljiva pobjeda u prvom meču, kao i puna dvorana u Podgorici poslije dužeg vremena na jednoj domaćoj utakmici, uticala da ekipa nedovoljno koncentrisano i psihološki nespremna uđe u meč, Radović odgovara:

– Prvo, pobjeda od 16 razlike u Debrecinu je bio visok rezultat u našu korist. Međutim, znali smo mi da to nije realan odnos snaga. Oni su napadački dobra i iskusna ekipa, sa pet-šest igrača koji imaju dosta poena u rukama. Upozoravali smo na to da moramo da uvećamo agresiju i u odnosu na prvi meč, ali smo neočekivano ušli ”labavo” u drugu utakmicu. A kad takvim napadačima date da s lakoćom uđu u meč, onda te oni ranjavaju, teško ih je zaustaviti. Znali smo da neće biti laka utakmica, ali, ponavljam, prije svega odbrambeno nijesmo zaslužili da dobijemo utakmicu.

Bez obzira na poraz od Mađarske, Radović ističe da ništa još nije izgubljeno kada je borba za Mundobasket u pitanju. U posljednjem ”prozoru” prve runde kvalifikacija, Crna Gora dočekuje Francusku (sa sve četiri pobjede već prošla u drugu rundu kvalifikacija) i gostuje Portugalu (četiri poraza). Za matematički prolaz potrebna je jedna pobjeda…

– Naravno da neće biti lako dobiti Portugal, koji je protiv Francuske igrao tri četvrtine u egalu. Posebno neće biti lako u gostima sa njima, i moraćemo da budemo prilično kompletni za taj ”prozor”. Nadam se da će prije svega svi igrači biti zdravi, a drugo da će se odazvati kako bismo uspješno riješili taj ozbiljan zadatak i dobili Portugal. Što se Francuske tiče, vidjećemo u kakvom će oni sastavu doći, zaključio je Radović.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve