Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Preminuo Velibor Đarovski

Nekadašnji estradni menadžer, duboke korjene je ostavio i u jugoslovenskom sportu, a ostao je upamćen po tome što je za sebe tvrdio da je namjestio mnoge sportske događaje, ali i kompletno 34. kolo Prvenstva Jugoslavije u fudbalu u sezoni 1985/86.

Čuveni menadžer Velibor Džarovski, najkontroverzniji čovjek jugoslovenskog fudbala, preminuo je u 75. godini života.

Đarovski je preminuo je poslije kraće bolesti, a vijest je potvrdila i porodica.

Nekadašnji estradni menadžer, duboke korjene je ostavio i u jugoslovenskom sportu, a ostao je upamćen po tome što je za sebe tvrdio da je namjestio mnoge sportske događaje, ali i kompletno 34. kolo Prvenstva Jugoslavije u fudbalu u sezoni 1985/86.

Đarovski je za sebe tvrdio da je namjestio ishode svih devet utakmica posljednjeg kola, iako je tadašnji predsjednik FSJ Slavko Šajber zbog nečeg odlučio da tri utakmice nisu namještene, među kojima i Hajduk – Dinamo Vinkovci (5:3) koji su namještali listu strijelaca, a bila je namještena Sutjeska – Budućnost (5:5) koji su takođe namještali listu strijelaca.

U Splitu je tri gola postigao fudbaler Vinkovčana Davor Čop, a u Nikšiću četiri Miloš Bursač, napadač Sutjeske. Čop je bio “spretniji” i osvojio zlatnu kopačku.

Džarovski je po sopstvenom priznanju u nekadašnjoj Jugoslaviji namjestio više desetina fudbalskih utakmica.

Prije skoro deceniju je odgovorio i na pitanje da li u Srbiji ima dogovorenih utakmica pred kraj sezone 2015. godine, dao novinarima  potvrdan odgovor, ali to nikog u Srbiji nije zaintrigriralo da sazna o čemu se radi.

Džarovski je bio menadžer mnogim estradnim zvijezdama, zastupao je Zdravka Čolića i Bijelo Dugme.

Organizovao je mnoge koncerte, a nikada nije krio da je tokom svog života namještao sportske utakmice.

“Kralj nameštaljki” objašnjavao je kako se dogovaraju rezultati utakmica.

“Postoje namještene utakmice, u to su uključeni svi. I uprave, stručni štabovi i igrači, odnosno lažirane utakmice, sa time je upoznato nekoliko igrača. Ko to danas radi? Svi! Namještaju političari koji su na vlasti a uključeni su u rad klubova. Oni rade to zbog svoje promocije. Moguće je da najbolji igrač na terenu namjesti utakmicu. Onaj ko zna da gleda, lako može da utvrdi da je utakmica namještena”, rekao je Džarovski, 2015. godine.

Prva utakmica koju je namestio bila je između Jugokokte i Tikveša, a platio je 500.000 dinara da se odigra onako kako je on zamislio. Vjerovali ili ne, uspio je da sredi da se jedan meč niželigaša u Makedoniji završi rezultatom 134:0. Bio je to meč Leskoec – Velgošti, koji se odigrao davne 1971. godine,

Inače, vrlo zanimljivo da kaže da postoje političari koji namještaju utakmice, jedan u Srbiji to sasvim sigurno radi veoma često.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Krsto
30.04.2024-02:29 02:29

Velibor Đarovski je bio majstor lazi i prevare…