Subota, 2 Marta, 2024
Rubrika:

Predrag Mijatović u Španiji kažnjen novčano zbog finansijskih malverzacija

Kako javlja madridski list Periodiko, Mijatovićje prijavljivao netačna sredstva kroz privatne obračune, a tokom češljanja papira nadležni organi su uočili značajne anomalije.

Nekadašnji fudbaler Budućnosti, Partizana, Valensije i Reala, te sportski direktor “kraljevskog kluba” Predrag Mijatović kažnjen je od strane Poreske uprave Španije zbog toga što nije prijavljivao tačne iznose prihoda i drugih sredstava koja je dobio od različitih agenata tokom posredovanja u transferima, ali u periodu pošto je napustio visoku funkciju u Realu.

Kako javlja madridski list Periodiko, Mijatovićje prijavljivao netačna sredstva kroz privatne obračune, a tokom češljanja papira nadležni organi su uočili značajne anomalije.

Zbog toga mu je izrečena novčana kazna, a prekršaj se vodi kao “veoma ozbiljan”, po presudi koja je donesena još 22. decembra, ali su novinari Periodika imali uvid u presudu Vrhovnog suda Madrida tek sada.

Mijatović je 2009, poslije tri godine rada u upravi Ramona Kaldeona, napustio klub kojem je kao fudbaler podario sedmu evropsku titulu golom u finalu protiv Juventusa.

On je ostao pri stavu da po napuštanju uloge sportskog direktora nije radio kao posrednik u transferima, ipak inspektori Poreske uprave su pronašli čvrste dokaze da su mu različiti agenti plaćali za ulsuge u kešu i u kompenzaciji, piše Periodiko.

Kako je otkriveno, neki agenti su mu, na primjer plaćali ljekarske troškove ili pokrivali školarine njegovoj djeci.

Takođe, Poreska uprava je detektovala i nezakonite transakcije u formi pozajmica. Na primjer, prema pisanju ovog lista, utvrđeno je da je izvukao milion eura iz dvije kompanije u Švajcarskoj koje su u njegovom vlasništvu, iako nisu tako bile prijavljene, odnosno španske vlasti nisu imale saznanja o njihovom postojanju.

Tim novcem je finansirao poslove koje je imao u Španiji. Prijeko tih kompanija je, piše se dalje, platio troškove za kupovinu kuće u ekskluzivnom dijelu La Moralehe, bogate četvrti u urbanom dijelu Madrida.

Zato će samo za 2012. na osnovu poreza na prihod, ako Vrhovni sud kao posljednja instanca u žalbenom postupku potvrdi presudu, iznos kazne i dugovanja, biti 285.000 eura.

Vrhovni sud pravde podržao je zaključke do kojih je došla Poreska uprava detaljnom istragom, čak se govori i o “simulaciji” zajma do milion i po evra od agenta koji je orbitirao u madridskom okruženju tokom posljednje dvije decenije.

U pitanju je Vlado Lemić, srpski agent i bivši fudbaler koji je sa Mijatovićem imao poslovne kontakte u vrijeme dok je ovaj bio sportski direktor Reala.

Rezultat tog poslovnog odnosa su transferi Rojstona Drentea 2007. godine za 14.000.000 eura i Klasa Jana Huntelara dvije godine kasnije za 27.000.000 eura.

Bez Mijatovića, Lemić je bio učesnik jednog od najznačajnijih transfera u novijoj klupskoj istoriji, kada je dolazio Luka Modrić.

Mijatović je posljednjih godina postao jedan od ljudi sa najboljim informacijama o Modrićevim budućim planovima, pošto su u prijateljskim odnosima.

Kako Vrhovni sud pravde i Regionalni ekonomsko-administrativni sud u Madridu smatraju kao dokazano, Lemić je “plaćao Mijatoviću kompenzacije za savjetne i posredničke usluge na fudbalskom tržištu”.

Agent je direktno sa svog računa u jednoj luksemburškoj banci plaćao Mijatovićeve privatne troškove, kao što su školarine za djecu, ljekarske račune i privatna putovanja.

Takođe, inspektori Poreske uprave su govorili i o “liniji kreditiranja” koja je zapravo ništa manje od “simulacije” pozajmica kako bi se “sakrila njegova plata”.

“Novac dolazi od gospodina Lemića do gospodina Mijatovića i niko od njih nije na adekvatan način pratio taj proces, koji je za četiri godine dostigao sume od 800.000 do 1.500.000 eura”, piše u zaključku inspektora, koji naglašavaju da tokom 2011. i 2012. godine visina isplata “varirala”, mada su kasnije iste bile isplaćivane u tačno određeno vrijeme.

“Ono što bi za Mijatovića trebalo da bude vanredni mehanizam finansiranja postala je običan i predvidljiva situacija, tako da svaki kvartal dobija manje-više fiksne iznose”.

Sud je tako ukazao i na to da su obojica znali šta se dešava, jer sve bile organizovane redovne tromjesečne isplate koje idu preko 50.000 evra i bile su podjeljene u dijelove direktno Mijatoviću i njegovim firmama kako bi se izbjegla kontrola Banke Španije.

Zašto nadležni organi smatraju da su bile simulirane pozajmice, piše dalje da nije bilo nikakvih kamata, a sve troškove transakcija je snosio onaj koji je novac prenosio na drugog.

U septembru prošle godine, El Konfidensijal je objavio da se na aukciji našla Mijatovieva kuća u Marbelji vrijedna 613.400 evra. Razlog toga je da se namiri dug koji je nekadašnji fudbaler imao prema Poreskoj upravi, koja je procijenila njegovu nekretninu, u luksuznom dijelu Marbelje na 360.449, što je skoro upola manje novca.

Nekoliko sati prije kraja roka, Mijatović je platio Poreskoj upravi traženu sumu novca, kako njegova kuća ne bi bila prodata za 206.000 eura, što je u tom trenutku bila najviša ponuda.

Taj dug, kako tvrdi pomenuti sajt, vezan je za poreski dug iz 2011.godine, odnosno iz godine prije slučaja koji se našao na dnevnom redu Vrhovnog suda pravde u Madridu.

Izvori iz Poreske uprave potvrdili su Periodiku da je Mijatović “stari poznanik” iste. Još 2017. godine je bio optužen za pronevjeru 603.000 eura, zbog čega su mu nadležni organi prijetili da će mu oduzeti vilu u Mihasu, kako bi se otplatili dugovi.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve