Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Pariz predstavio maskote za OI 2024. godine

Posljednjih meseci organizatori su objelodanili da su se konsultovali sa istoričarima, kako bi promovisali istoriju tokom Olimpijskih igara, kao i na ceremoniji otvaranja, koja će biti održana na rijeci Seni

U ponedjeljak su organizatori OI u Parizu promovisali i maskotu za Igre koje su na programu 2024. godine.

To su dvije crvene “Frigijske kape”, koje su dobile ime “Friž” i koje su zapravo simbol Francuske revolucije, odnosno slobode i jednakosti.

To je mekani crveni šešir sa konusnim oblikom, koji je nosila Marijana, oličenje Francuske republike u ljudskom, ženskom liku, personifikacija države i nacije u liku djevojke. Ovo je objavila agencija „Frans pres“.

Plišane igračke izrađene su u Kini, kao i „brojne druge, koje se prodaju u Francuskoj“, naglasili su organizatori Igara.

Za očekivati je da će prihodi od prodaje biti negde oko 127 miliona eura, jer su to prognoze predviđene u budžetu Organizacionog komiteta, napravljenog 2021. godine.

Jedan od šešira je obuven u patike, a drugi ima protezu na jednoj nozi, koja predstavlja Paraolimpijske igre.

Inače, do sada su, 65 odsto maskota OI, bile životinje, u većini slučajeva medvedi.

„Ovo je poseban dan za Pariz“, rekao je predsjednik Organizacionog komiteta Toni Estanže.

Frigijska kapa je „poznata u cijelom svetu i zastupljen je u umjetnosti, na gradskim simbolima i mnogim brendovima“, dodao je nekadašnji as u mačevanju.

„Željeli smo da budemo drugačiji i da ne biramo životinju, nego ideal. Želimo da ove maskote istaknu francuski duh.“, rekao je Estanže.

Posljednjih meseci organizatori su objelodanili da su se konsultovali sa istoričarima, kako bi promovisali istoriju tokom Olimpijskih igara, kao i na ceremoniji otvaranja, koja će biti održana na rijeci Seni.

U posljednjem video klipu jasno je i da će moto Olimpijskih igara biti „Da otvorim široko oči“, kako bi se posebno istakla istorija 20. vijeka.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve