Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Opsjednutost Vučića gašenjem Partizana postaje sve izraženija kako mu se bliži politički kraj

''Drskost'' Željka Obradovića koji je istjerao ''zeca iz šume'' i natjerao Nebojšu Čovića i Ostoju Mijailovića, Vučićeve podrepne muve, da javno izađu sa finansijskim izvještajima, curenje informacija o tajnim tokovima novca iz državnog budžeta do klubova JSU Crvena zvezda i ovacije Toniju Kukoču i Dinu Rađi preko 20.000 navijača Partizana raspametili su radikalnu Srbiju da se predsjednik svega u svačega više nije mogao obuzdati.

Piše: Stanko Radulović

Radikalizacija kriminala Crvene zvezde i opsjednutost Aleksandra Vučića gašenjem Partizana je sve izraženija kako postaje izvjesnije da se njegov politički kraj bliži ubrzanim tempom.

Politički protivnici, ali i njegovi doskorašnji prijatelji sve intezivnije traže izlaz iz novonastale situacija i svojim špijunskim radom pokušavaju kupiti kartu za “Holivud” i uhvatiti voz za novi politički angažman nakon pada predsjednika svega i svačega u Srbiji.

Drskost Željka Obradovića koji je istjerao “zeca iz šume” i natjerao Nebojšu Čovića i Ostoju Mijailovića, Vučićeve podrepne muve, da javno izađu sa finansijskim izvještajima, curenje informacija o tajnim tokovima novca iz državnog budžeta do klubova JSU Crvena zvezda i ovacije Toniju Kukoču i Dinu Rađi preko 20.000 navijača Partizana raspametili su radikalnu Srbiju da se predsjednik svega u svačega više nije mogao obuzdati.

I pored brojnih afera koje galopirajućim korakom izbijaju na površinu Vučiću je kap koja je prelila čašu bila “Štark arena” i ovacije nekadašnjim hrvatskim reprezentativcima i zlatnim dječacima jugoslovenske, a potom i hrvatske košarke.

Kako ne bi baš lično govorio na tu temu, on je za tu priliku angažovao Gorana Grbovića, legendarno krilo Partizana koji se dodvoravanjem SNS-u i Aleksandru Vučiću spustio na niske grane i zgadio svim navijačima kluba čiji je dres osam godina nosio, ali je zauzvrat direktor “Štark arene”.

“Ja razumijem da Kukoč i Rađa kao legende hrvatske košarke budu pozdravljeni aplauzima, jer su stvarno košarkaške ‘planine’, ali ne razumijem da se zviždi svom igraču.  Zamislite situaciju da u Hrvatskoj aplaudiraju Srbima, a da zvižde svojima, to se nikad neće desiti. To je degutantno, to mi je zasmetalo strašno”, progovorio je kroz Grbovićeva usta predsjednik svega i svačega u Srbiji.

Vučić progovorio kroz Grbovićeva usta

Sad što ovacije u Hrvatskoj prilikom gostovanja Partizana doživljava Željko Obradović i u Zagrebu, i u Splitu i Zadru i nije bitno, a sasvim sigurno se zviždi i pojedinim hrvatskim košarkašima i trenerima.

Grboviću, tačnije Vučiću, nije smetalo ove godine, ali i godinama ranije kada su navijači Crvene zvezde, udarne pesnice vladavine SNS, najtrofejnijeg i najboljeg evropskog trenera u istoriji košarke Željka Obradovića dočekivali sa “Željko Turčine, napuši se…”., a pri tom su isti ti navijači košarkaše Olimpijakosa dočekivali ovacijama.

Lažna slika koju srpski mediji stvaraju o navodnom grčko-srpskom prijateljstvu trebala je biti raspršena valjda još, sada već davne, 1995. glodine kada su u polufinalu, a potom i u finalu Evropskog prvenstva u Atini Grci navijali prvo za Hrvatsku, tačnije Kukoča i Rađu, a potom i za Litvaniju.

Izlazak na pobjedničko postolje, tada jugoslovenskih košarkaša, Grci su ispratili dugotrajnim zvižducima od kojih se ledila krv u žilama.

Ipak, valjda je normalno po aršinima Vučića, Grbovića i srpskih medija, pjevati prostačke pjesmice Željku Obradoviću i navijati protiv Partizana kada igra sa Olimpijakosom.

Zato je Vučić krenuo u konačan obračun sa Partizanom dajući mu, kako sam kaže 3,2 miliona eura za eurolicencu, kako bi naredne sezone igrao u Ligi Evrope.

Postavlja se pitanje kako Vučić zna da Partizan neće biti šampion ili makar kao drugoplasirani izboriti plasman kroz kvalifikacije u Ligu šampiona i je li mu to neko javio da tim iz Humske neće osvojiti ni drugo mjesto na kraju ping pong lige, a možda je to i sam odlučio kako bi mogao lakše da ga uništi.

Vučić se nedavno tokom svog obraćanja svekolikoj zvezdaškoj javnosti osvrnuo i na finansijsko stanje u Crvenoj zvezdi i Partizanu i po svemu sudeći on sam je odredio visinu duga dva kluba iz Beograda.

“Dug Partizana je preko 50 miliona evra. Za Crvenu zvezdu je manje od toga, ali i da je toliko bio bi podnošljiviji. Različiti su prihodi, kao da poredite privredne stope različitih zemalja. Onda vam je jasno koliko je teška situacija. Vjerujem da ovaj prvi korak može doprinijeti ozdravljenju. Mi znamo kako se to radi, pokazali smo u državi. Hvala bogu da se neko sjetio da pusti ljude koji znaju da im napravi program i izađu iz krize.”

Izdajnička uprava Partizana je po svemu sudeći dala na uvid mnogo toga Vučiću i dozvolila da SNS kadrovi vode glavnu riječ u klubu i tamo određuju kako će Partizan da se ponaša u narednim godinama kako bi se Crvenoj zvezdi obezbjedila dominacija i kad on ode sa vlasti. Vučić je u Partizan poslao svoje eksperte da tamo srede stvar.

“Ono što je dobra stvar, prvi put je rukovodstvo Partizana dozvolilo da naši eksperti, da ogole svoje finansije i da naši stručnjaci mogu da dođu, sagledaju i naprave stvarne programe, ne kako da se preživi šest mjeseci, već kako da se napravi stvarni program ozdravljenja Partizana. Taj prvi korak je samo prvi korak, ali veliki. Poslije mnogo godina kada sam ih molio da pomognemo, sada su nam dozvolili. Hvala im na tome. Već danas mogu da kažem da su na putu ozdravljenja, ali će to biti dug i težak proces”, kazao je Vučić.

Zamislite Crvena zvezda prije 10 godina nije morala na taj težak put i u taj težak proces, jer je put ozdravljenja bila otimačina od građana i sipanje novca džakovima u kasu kluba iz Ljutice Bogdana 1a.

Vučićev presjek finansijskog stanja dva kluba budi ozbiljnu sumnju u način poslovanja Crvene zvezde koja je prema izvještajima revizora prošle godine imala dug od preko 76 miliona eura, dok je dug Partizana iznosio svega 36 miliona. Ognjen Koroman tvrdi da je dug Crvene zvezde oko 170 miliona eura.

Neostvareni huligan sa ”severne šipke”

Vučić sada kaže da je Crvena zvezda svela dug na ispod 50 miliona, dakle da je manji za skoro 30 miliona eura, iako se u 2023. godini poprilično rasipnički ponašala, a nije imala ni izbliza finansijskih sredstava kojim bi toliko smanjila dugove.

Zvezdan Terzić je sam izjavio da je budžet Crvene zvezde u 2023. godini bio oko 50 miliona eura, a da je za mjesečni život neophodno oko 4.000.000 eura,a da su realni prihodi nula!

“Mi smo ovde razapeti između neralnih očekivanja i malih mogućnosti! Razumijem armiju navijača, milione njih. A, niko od njih se ne zapita kako je onom Terziću kad dođe svaki dan na posao. Kako da nađe pare za takvu mašineriju? Evo, kazaću vam, otvoreno, iskreno. Nama je potrebno 4.000.000 eura mjesečno da bi klub živio! To vam je 48 do 50 miliona eura godišnje. Naš realan izvor prihoda je nula! Svi su nam varijabilni! Imamo 5.000.000 od Gasproma, što je sigurno i ništa više. Nijedna državna kompanija nije sponzor Zvezde. Čak je i taj ugovor sa Telekomom istekao u avgustu mjesecu i nije potpisan novi, a mi smo i dalje nastavili da ih reklamiramo, čak i u Ligi šampiona. Država jeste donirala i Crvenoj zvezdi i Partizanu po 3.000.000 evra. Isto, potpuno isto. Mi poslujemo transparentno”, kazao je tada Zvezdan Terzić.

E sad kako je Crvena zvezda sa prihodima od pet miliona od Gasproma, te 28 miliona od direktnog plasmana u Ligu šampiona, gdje je osvojen mršav bod i nije bilo dodatnih premija, a kada se zna da je prodan samo jedan fudbaler tokom 2023. godine, Strahinja Eraković Gaspromovom Zenitu, za 7.000.000 miliona, smanjila dug za samo godinu dana za skoro 30 miliona?

Očigledno su Vučićevi finansijski eksperti uradili dobar posao sa finansijskim knjigovodstvom u Crvenoj zvezdi i Partizanu i da će nakon pada SNS zbog urađenog posla finansijskih magova SNS nezavisni finansijski revizori imati pune ruke posla, a vaspitne ustanove u Padinskoj skeli, Sremskoj Mitrovici i Zabeli pune prostorije sportskih radnika  i finansijskih eksperata okupljenih oko državne mezimice.

Jasno je da Vučić zna kako je Mali posljednjih nekoliko mjeseci imao angažman na nabavljanju novca za FK Crvena zvezda i da je u Ljutice Bogdana umjesto 100 različitih načina za dotoruranje para, pronađeno 200 različitih načina.

Ako je nedavno uhvaćena donacija KK Crvena zvezda, preko računa KSS od čak 4,5 miliona eura, niko ne može pretpostaviti koliko je novca na tih 200 različitih načina, i preko FSS dostavljeno klubovima iz Ljutice Bigdana, koji s obzirom na informacije koje su procurile u javnost u stvari imaju kardinalne rezultate, jer su na evropskoj sceni epizodisti.

Siguran sam da će u Zvezdi biti euforični na kraju sezone ako osvoje titule, jer ko se još sjeća da je Terzić na početku sezone objašnjavao svekolikoj zvezdaškoj javnosti da se Crvena zvezda poredi sa Bajernom, te da će igrati polufinale Lige Evrope, a Nebojša Čović plasman na fajnal for Evrolige.

Umjesto toga Zvezda je u Ligi šampiona osvojila samo bod golom u 90. minutu utakmice protiv Jang bojsa i bila ubjedljivo najslabiji učesnik u ovom takmičenju, a košarkaški klub je u Evropi na 16. mjestu i taj plasman ne može popraviti u posljednja dva kola.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

5 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
dragan
01.04.2024-11:32 11:32

Svaka cast Gospodine. Respekt.

TV_EU
01.04.2024-11:54 11:54

Srbija je ustajala močvara .

Vladimir
01.04.2024-13:00 13:00

Izuzetno precizna i objektivna analiza. Nešto slično se ne može ni izbliza videti u srpskim medijima koje nadzire, kako ga lepo nazva Boza Koprivica, “svakosatno klepetalo”. Respekt za autora

cetinje
01.04.2024-16:41 16:41

Po ovoj slici Vucko ima “potencijala”da sip sitan pusi,vala neka ima,srecno mu bilo,pusi ti Balonja sitan.

Branislav
02.04.2024-00:39 00:39

Sto si Vi montenegrini toliko bavite Srbijom i Zvezdom…imate Vi vaše klubove…sikter