Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Novak Đoković arhivirao i rekord Margaret Kort

Osvajanjem 24. Grend slem turnira u karijeri, u 36. finalu, Đoković je iza sebe ostavio i Amerikanku Serenu Vilijams (23 GS titule) i stigao Australijanku Margaret Kort sa 24. trofeja na četiri najveća teniska turnira.

Najbolji teniser u istoriji Novak Đokvić pobijedio je u finalu US opena Rusa Danila Medvedeva i postavio još jedan rekord, još jedan zadatak postavljen ispred njega u tenisku istoriju.

Osvajanjem 24. Grend slem turnira u karijeri, u 36. finalu, Đoković je iza sebe ostavio i Amerikanku Serenu Vilijams (23 GS titule) i stigao Australijanku Margaret Kort sa 24. trofeja na četiri najveća teniska turnira.

Danil Medvedev je u sada već antologijskom drugom setu, koji je trajao sat i 44 minuta, lomio Đokovića, ali je slomio see i na kraju je poražen sa ubijedljivih 3:0 – 6:3, 7:6 (5), 6:3, u svom petom, a Đokovićevom 36. finalu.

Đoković slavi osvajanje titule sa ljudima iz svog boksa, Foto: REUTERS/Mike Segar

U svijetu tenisa poslije Đokovićevog trijumfa na Rolan Garosu kada je u polufinalu slomio Karlosa Alkaraza pitanje najvećeg u svijetu tenisa malo ko pominje, ali je pred srpskog tenisera postavljaju novi zadaci koje on sa posebnim zadovoljstvom obara i pomjera granice snova.

“Ne znam odakle da počnem. Ovo mi mnogo znači, čini mi se da se ponavljam, ali stvarno živim svoj san. Prošli smo kroz teške situacije, moja porodica se mnogo žrtvovala da igram ovaj veoma skup sport, ali sam od početka imao njihovu podršku. Ovo je vaš uspjeh koliko i mo”, rekao je Đoković na dodjeli pehara.

Đoković vjeraovatno ispred sebe već sad ima nove ciljeve, a tijelo ga itekako služi, jer bi u naredne dvije sezone mogao da stigne 103, ATP titule Rodžera Federera i 109. Džimija Konorsa, a usput možda pokupi još neki rekord i uveća razliku između njega i Karlosa Alkaraza kojeg već sada vide kao nekog novog teniskog GOAT-a.

Novak Đoković

“Pisati istoriju u ovom sportu je specijalno na svaki mogući način značenja te riječi. Kada sam imao 7-8 godina, sanjao sam samo da osvojim Vimbldon, ali kada sam osvojio prvi veliki pehar, počeo sam da sanjam nove snove. Ali, ovo nisam mogao da sanjam ni u najluđim snovima. Ipak, kada mi se ukazala prilika da jurim istoriju, odlučio sam da pokušam”.

A fginale je počeloi bajkovito za Đokovića i njegove navijače – munjevitih 2:0 poslije prva dva gema u meču i već nakon 42 minuta igre 1:0 u setovima nije nagovještavalo dramu drugog seta.

Ipak, taj drugi set finala US opena uči će u teniske knjige kao jedan od najdramatičnijih u istoriji tenisa. Đoković je lako čuvao svoj servis do 3:3, Medvedev se više mučio, ali je u sedmom gemu nakon spašene dvije brejk lopte umor stigao srpskog tenisera.

Teško je disao,m teško se kretao, promašivao prve servise i bio u velikom problemu, pošto je Medvedev osjećao da se baš tada lomi set i meč.

Imao je ruski teniser svoije prilike, brejk lopte, ali ih nije iskoristio, Đoković se čudesim potezima i snagom volje izvlačio iz teških situacija i nekako stigao do taj brejka u kojem je prvi poren na servis Đokovića osvojio Medvedev.

Ni to nije pokolebalo Đokovića koji preokreče rezultat u svoju korist, osvaja set i nakon 2:0 Medvedev više nije vjerovao da može do drugog trofeja na US openu.

“Izvini zbog rezultata, da sam znao da ti je godišnjica braka, možda ne bi ovakav rezultat bio. Šalu na stranu, ti si uvijek bio divan prema meni i mom timu. Znam te otkada si imao 14-15 godina, stalno si napredovao i znam da je pred tobom mnogo velikih stvar”.

Po završetku meča Đoković je obvukao majcu sa brojem 24 i likom jednog od najboljih košarkaša u istoriji – Kobija Brajanta, koji je baš taj broj nosio dok je igrao za LA Lejkerse.

“Na to sam prvi put pomislio prošle sedmice i prije nekoliko dana rekao ljudima iz mog tima da pokušaju da mi je naprave, da je imam ako osvojim titulu. Kobi mi je bio blizak prijatelj, razgovori sa njim su mi mnogo pomogli, da shvatim pobjednički mentalitet, kako da se vratim poslije povreda. Njegova smrt me je mnogo pogodila, a nosio je dres sa brojem 24 i mislim da je ovo bio lijep, simboličan trenutak da mu odam počast”, zaključio je Đoković.

Đoković je za trijumf u finalu US opena zaradio tri miliona američkih dolara, dok je Medvedevu pripalo upola manje, ali i 2.000 poena kojim se vratio na prvo mjesto ATP liste i započeo svoju 390. nedjelju kao svjetski broj 1 i sada je već gotovo sigurno da će 2023. godinu završiti na porvom mjestu i sa novim rekordima.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve