Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Nestrpljenje i nada u dobar rezultat na Svjetskom prvenstvu u Manili

Crnogorski reprezentativci su sa nestrpljenjem čekali start priprema i nadaju se nastavku dobrih igara, koje pružaju posljednjih godina.

Košarkaška reprezentacija Crne Gore obezbijedila je plasman na Svjetsko prvenstvo koje se igra ove godine u Manili, u gradu u kojem je SFRJ postala po drugi put u istoriji svjetski šampion.

Dakle, košarkaše sa ovih prostora vežnu lijepe uspomene za Filipine i Manilu, pošto je svijet, dasa već davne 1978. godine, sa divljenjem gledao majstorije LKrešimira Ćosića, Dragana Kićanovića, Dražena Dalipagića, koji je bio najbolji grač i strijelac Mundijala, Mirze Delibašića, Petera Vilfana, Željka Jerkova i ostalih….

Ipak, to je neko davno vrijeme, a ni zemlja koja je tada dominirala svjetskom košarkaškom scenom odavno ne postoji, zato postoji sedam novih, međ njima i Crna Gora koja će pokušati na dalekom istoku da iznenadi igrom i rezultatima.

Crnogorski reprezentativci su sa nestrpljenjem čekali start priprema i nadaju se nastavku dobrih igara, koje pružaju posljednjih godina.

“Jedva smo čekali da krenemo sa pripremama. Prošlo ljeto smo napravili sjajnu atmosferu. Sada nas čeka jak i naporan rad u Baru, vjerujem da ćemo se maksimalno pripremiti za prvenstvo. Samo da nas zdravlje podrži, da ne bude povreda i vjerujem da će biti super,” poručio je na pres konferenciji Bojan Dubljević.

Бојан Дубљевић

“U posljednjih nekoliko godina, generalno su reprezentacije bile uspješne i želimo da nastavimo niz dobrih rezultata. Primarno je da ostanemo svi zdravi, to je glavno. Stvorila se dobra atmosfera i mislim da je to jedno od naših glavnih oružja. Nadam se da ćemo u narednih mjesec to prebaciti na teren i da možemo odigrati jedno prvenstvo na visokom nivou,” ističe Nikola Ivanović.

Pripreme će odraditi 17 momaka, a od prvog dana na raspolaganju selektoru su: Nikola Ivanović, Igor Drobnjak, Balša Živanović, Luka Bogavac, Petar Popović, Vladimir Mihailović, Dino Radončić, Andrija Slavković, Emir Hadžibegović, Andrija Grbović, Aleksa Ilić, Nemanja Radović, Vasilije Baćović i Bojan Dubljević.

Никола Ивановић

Naknadno će se priključiti Marko Simonović, Nikola Vučević i Kendrik Peri.

“Nije sve idealno, jer imamo dva izostanka. Fedor Žugić se povrijedio na U20 prvenstvu Evrope. Naporno se radilo na tome da se ustanovi status povrede, situacija je takva da on 99 odsto neće moći da bude sa nama. Taj problem mu se ponavlja i izvjesno je da neće moći da bude tu. Takođe, Zoran Nikolić neće biti na pripremama. On je u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo odigrao sjajno, možda i neke najbolje partije u karijeri. Zbog toga je bio među sigurnijim putnicima za Manilu. Nakon nekoliko razgovora sa njim, on je ipak odlučio da se posveti individualnom radu, kako bi naredne sezone napravio iskorak u karijeri. Ja sam pokušao da ga ubijedim da bi trebalo da bude sa nama, naročito nakon bitne uloge u kvalifikacijama i to što će u narednim godinama bio jedan od nosilaca na toj poziciji. To je njegova odluka, iako je poštujem, žao mi je što se tako desilo,” kazao je selektor Radović.

Бошко Радовић Boško Radović (foto: KSCG)

 

Reprezentacija Crne Gore drugi put će igrati na šampionatu planete. Prije četiri godine ostvarena je samo pobjeda protiv Japana.

Sada su rivali u grupi Meksiko, Egipat i Litvanija.

“Slično je kao prije četiri godine. Dug put, daleka zemlja, slična klima. U Kini nije bilo idealno, ali nakon toga napravili smo dosta dobrih stvari i vjerujem da možemo da odigramo bolje u Manili. Mislim da nam je grupa možda i lakša nego tada i nadam se da možemo te prve dvije utakmice da pobijedimo”, istakao je Ivanović.

“Mislim da je fina grupa, da nije laka ni teška. Ipak svi igraju košarku, na nekom visokom nivou, ali mislim da imamo šansu da napravimo dobar rezultat,” kazao je Dubljević.

Радовић, Дубљевић и Ивановић

Šansu u mečevima sa Egiptom i Meksikom vidi i selektor.

“Grupa je takva da možemo da igramo, tu su Litvanija, Egipat i Meksiko. Litvanija, priča se dosta o otkazima u toj selekcija, ali je u bilo kom sastavu izuzetno ozbiljna, a mi ćemo svoju šansu tražiti u preostala dva meča. Najbitnije je da tamo ostavimo dobar utisak, da izgledamo kao što smo na Eurobasketu i da ostvarimo možda pobjedu više nego u Kini, kada smo slavili samo protiv Japana”, kaže Radović.

Tokom priprema su zakazana četiri meča, protiv Francuske u gostima 2. avgusta, sa Srbijom u Bemax areni tri dana kasnije i na kraju dvije utakmice u Gruziji protiv domaćina i Irana pred put za Manilu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve