Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Moto GP: Morbideli bez greške, borba za titulu sve neizvjesnija

Italijanski motociklista je na stazi "Motorlend" došao do druge pobjede ove sezone i ujedno u kraljevskoj klasi, a desetoj u karijeri.

Vozač Petronas Jamahe Franko Morbideli trijumfovao je na Velikoj nagradi Teruela, 11. trci ovogodišnjeg Moto GP šampionata.

Morbideli, Foto: Motogp.com

Italijanski motociklista je na stazi “Motorlend” došao do druge pobjede ove sezone i ujedno u kraljevskoj klasi, a desetoj u karijeri.

Drugo mjesto, sa dvije sekunde zaostatka, zauzeo je Aleks Rins na Suzukiju, dok je treći bio njegov timski kolega Đoan Mir.

Morbideli je na drugoj trci u Aragonu vodio tokom skoro cijele trke, sa izuzetkom prvih nekoliko krivina, kada je čelnu poziciju držao Takaki Nakagami na LCR Hondi. Japanac je poveo sa pol pozicije, ali je napravio veliku grešku i izletio sa staze, u trenutku kada su ga pratili vozač Petronas Jamahe i Rins.

Nije mnogo vremena bilo potrebno Morbideliju i Rinsu da se odvoje od rivala, a dugo je razlika između njih dvojice bila manja od pola sekunde. Međutim, Italijan je pojačao ritam u posljednjih nekoliko krugova, odvojio se na više od sekunde i više se nije osvrtao. Rins tako nije ni dobio priliku da pokuša da ga ugrozi, a njegovo drugo mjesto nijednog trenutka nije dovedeno u pitanje.

U ranoj fazi trke treću poziciju držao je Žoan Zarko iz Avintije, ali je on izgubio bitku sa Mirom, koji se sjajno probio posle starta sa 12. pozicije. Vozač Suzukija je vodio odlične borbe sa vozačem Repsol Honde Aleksom Markesom, kao i Maverikom Vinjalesom i Fabiom Kvartrarom na Jamahama, ali bolje od treće pozicije nije mogao. Markes se odlično držao u bici za podijum u prvoj polovini trke, da bi onda napravio grešku i izletio sa staze.

Na najbolji način to je iskoristio vozač KTM rejsinga Pol Espargaro, koji je na kraju bio najbolji među ostalima na četvrtoj poziciji, ispred Zarka. Šesti je bio Migel Oliveira, koji brani boje Teh3 KTM tima, dok su Vinjales i Kvartararo zauzeli tek sedmo i osmo mjesto, pošto nijednog trenutka nijesu uspjeli da pronađu pravi ritam.

Najbolju desetoricu kompletirali su drugi vozač Teh3 tima Iker Lekuona i Danilo Petruči na Dukatiju. Drugi vozač fabričkog Dukatija Andrea Doviciozo zauzeo je tek 13. mjesto, pošto je u jednom trenutku uspio da se probije među prvih osam, ali je napravio grešku, otišao široko i izgubio nekoliko pozicija. Između dvojice vozača Dukatija našli su se Kal Kračlou i Štefan Bradl na Hondama, bodove su osvojili i Tito Rabat i Bredli Smit.

Pored Nakagamijevog i Markesovog izlijetanja, od incidenata treba izdvojiti onaj koji se desio u prvom krugu kada je Bred Binder otpozadi udario Džeka Milera i obojica su izletjeli sa staze. Vozač Aprilije Aleš Espargaro se odlično držao među prvih deset pred poslednjih nekoliko krugova, ali je odustao zbog kvara, a pored staze je završio i Frančesko Banjaja.

Ovonedjeljnu trku propustili su još aktuelni šampion Mark Markes, zbog povrede, i Valentino Rosi, koji je pozitivan na koronavirus.

Mir je zahvaljujući trećem mjestu povećao svoju prednost u odnosu na glavne rivale u generalnom plasmanu, ali je tri trke pre kraja sezone borba za titulu sve neizvesnija. Vozač Suzukija drži prvu poziciju u šampionatu sa 137 bodova, prati ga Kvartararo sa 14 manje, a treći je Vinjales sa 118. U konkurenciji su i dalje Morbideli sa 25 bodova zaostatka, dok Doviciozo ima 27 bodova manje.

Moto GP šampionat se nastavlja Velikom nagradom Evrope na stazi „Rikardo Tormo” osmog novembra.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve