Utorak, 16 Aprila, 2024
Rubrika:

Maksu Ferstapenu ostaje titule, Red Bul napravio manji prekršaj

Za manje prekršaje predviđene su kazne koje uključuju oduzimanje bodova kako vozačima tako i konstruktorima i suspenziju u jednoj ili više faza takmičenja. Takođe, kao opcija za kaznu postoji i ograničenje ekipi da sprovodi aerodinamička i druga testiranja ili smanjivanje ukupnih troškova u budućnosti

Kao što je i najavljeno, Svjetska automobilska federacija (FIA) objavila je u ponedjeljak dokument o istrazi o kršenju budžeta za 2021. godinu. Kao što je nezvanično u srijedu objavio Skaj Sport, Red Bul je kriv samo za manje kršenje budžeta.

Trebalo je da ovaj dokument bude objavljen u petak, ali je tada FIA navela da će detalji istrage biti objavljeni u ponedjeljak. U to vrijeme već su se u javnosti pojavili podaci da niko od tomova nije napravio veći prekršaj.

FIA je navela da je Red Bul napravio manji prekršaj, ali ne očekuje se da će biti objavljeno koliko je tačno ova ekipa probila ograničeni budžet za razvoj bolida. Pretpostavlja se da se radi o prekoračenju manjem od dva miliona eura.

Ni jedan drugi tim nije kršio budžet, ali je Aston Martin napravio manju „proceduralnu“ grešku kojom nije ispoštovana određena forma.

Činjenica da se radi o manjem kršenju pravila znači da Red Bulu neće biti izrečena najstroža kazna i da Maksu Ferstapenu neće biti oduzeta titula iz 2021. u korist drugoplasiranog iz tog šampionata Luisa Hamiltona.

Nije tačno navedeno kakva će kazna biti izrečena Red Bulu za kršenje budžeta, ali se zna da će imati pravo na žalbu na rezultate istrage. Kao i uvijek, žalba bi mogla da povuče i dodatne istrage i strožu kaznu od one koja im se svakako sprema.

Ni FIA ni Red Bul u ovom momentu nisu komentarisali rezultate istrage. Red Bul je ranije odbacio navode koji su najglasnije stizali iz Mercedesa da je došlo do kršenja pravila.

Za manje prekršaje predviđene su kazne koje uključuju oduzimanje bodova kako vozačima tako i konstruktorima i suspenziju u jednoj ili više faza takmičenja. Takođe, kao opcija za kaznu postoji i ograničenje ekipi da sprovodi aerodinamička i druga testiranja ili smanjivanje ukupnih troškova u budućnosti.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve