Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

ISTORIJA ISPISANA U PARIZU: Samo je još nebo iznad Novaka Đokovića

Đoković je danas u svom 34. Grend slem finalu osvojio 23. titulu, treću na Rolan Garosu i na taj način postao prvi teniser u istoriji koji je sva četiri najveća turnira osvajao po tri i više puta.

Pobjedom u finalu Rolan Garosa Novak Đoković je definitivno postao najtrofejniji teniser u istoriji sa 23. Grend slem titule, ali se i vratio nakon tri nedjelje pauze na prvo mjesto ATP liste.

Đoković je danas u svom 34. Grend slem finalu osvojio 23. titulu, treću na Rolan Garosu i na taj način postao prvi teniser u istoriji koji je sva četiri najveća turnira osvajao po tri i više puta.

Đoković je nakon iscpljujućeg seta, koji je odlično započeo Norvežanin Kasper Rud, pobijedio sa 7:6 (1),l 6:3, 7:5, poslije tri sata i 13 minuta igre.

Rud je fenomenalno počeo meč i poveo sa 3:0 u gemovima napravivši brejk u drugom gemu poslije 18 minuta igre, potom je ubrzo bilo i 3:0, zatim i 4:1 za četvrtog tenisera planete.

I kada su mnogi vjerovali da Đoković nema ritam, da će teško pronaći način da se vrati u meč, a kamoli u prvi set desio se potpuni preokret. Srpski teniser je prestao da promašuje, imao je čak 12 neiznuđenih grešaka u prva tri gema, i ubrzo izjednačio na 4:4.

Imao je Đoković nakon toga priliku za brejk i pri rezultatu 4:4, ali se Rud izvukao, pa se ušlo u taj-brejk sa potpuno izjednačenim rezultatom – bilo je 6:6 u gemovima i 40:40 u osvojenim poenima, a tada je srpski teniser pokazao zašto je najbolji na svijetu ikada.

Đoković je nanizao sedam od osam poena i nakon 82 minuta igre poveo sa 1:0. Bio je to jasan signal mnogima da će danas prisustvovati istorijskom rekordnom 23. Grend slem trofeju, pošto ajbolji teniser u istoriji u posljednjih sedam godina, 100 mečeva, nijednom nije izgubio meč na Grend slem turnirima kada je osvojio prvi set.

U drugom setu uloge su se zemjenile do rezultata 4:2. Sve je bilo identično, a kao u prvom setu, ali je samo ovog puta Đoković poveo sa 3:0, potom i sa 4:1. U tom sedmom gemu nije dozvolio priliku Rudu da ga iznenadi i vrati gem, kao što se desilo u prvom setu, a je bilo 5:2, a Đoković je imao i prve dvije set lopte na servis Ruda, ali se Norvežanin izvukao, ne zadugo.

U trećem, odlučujućem setu oba tenisera su čuvala svoj servis do rezultata 4:4, mada je Đoković imao jednu brejk loptu i nekoliko puta zaprijetio Rudu na njegovom servisu, a onda je u devetom gemu bez izgubljenog poena srpski teniser napravio brejk i ispisao istoriju svjetskog tenisa osvajanjem rekordnog 23. Grend slem trofeja.

Iza Đokovića ostali su njegovi veliki rivali Rafael Nadal sa 22 i Rodžer Federer sa 20, dok se se on na vječnoj listi izjednačio sa Amerikankom Serenom Vilijams koja u konkurenciji dama ima 23. Ispred njih je još Margaret Kort, koja je osvojila 24 Grend slem trofeja.

Đokoviću je ovo ukupno bila 348. pobjeda na Grend slem turnirima, 21. u nizu pošto je osvojio posljednja tri turnira na kojima je igrao – prošle godine Vimbldon, potom u januaru Australijan open i sada Rolan Garos.

Zanimljivo da je Đoković ove godine i Australijan open osvojio kao treći nosilac turnira, a u finalu je i tada igrao protiv četvrtog, ali je to tada bio Grk Stefanos Cicipas, kojeg je takođe pobijedio sa 3:0.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve