Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Hrabra Crna Gora poražena u završnici od SAD

Rijetko se može reči u nekom sportu da je poraz u nekom meču uspijeh, ali kada se zna da SAD imaju više profesionalnih košarkaša nego Crna Gora stanovnika, jasno je da poraz od 12 poena razlike ne treba doživljavati kao neuspjeh, naprotiv, on treba da bude veliki podstrek za generacije koje dolaze.

Pisaće se i pričati o utakmici Crne Gore i SAD decenijama kroz budućnost kao primjer kako jedna mala zemlja od svega 600.000 stanovnika može da namuči u drugoj fazi Svjetskog prvenstva selekciju SAD.

Selekcija SAD pobijedila je nakon velike borbe tokom svih 40 minuta pobijedila Crnu Goru sa 85:73 (19:18, 18:20, 24:17, 24:18) i već obezbijedila plasman u nokaut fazu.

Crna Gora je ovim porozom i definitivno ostala bez mogućnosti da se plasira dalje, ali će ponosna na otpor Amerikancima ostati u borbu za plasman od 9-16. mjesta.

Ostaće upisano “zlatnim” slovima da je Crna Gora predvođena trenerom Boškom Radovićem sa klupe i na parketu fenomenalnim tandemom Nikola Vučević – Bojan Dubljević, ali i ostalima, pružila veliki otpor SAD tokom svih 40 minuta u Manili.

Crna Gora je poražena, ali je prva selekcija na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu, koja je jednu četvrtinu, čak i prvo poluvrijeme, protiv SAD riješila u svoju korsit.

Rijetko se može reči u sportu da je poraz u nekom meču uspijeh, ali kada se zna da SAD imaju maltene više profesionalnih košarkaša nego Crna Gora stanovnika, jasno je da poraz od 12 poena razlike ne treba doživljavati kao neuspjeh, naprotiv, on treba da bude veliki podstrek za generacije koje dolaze.

Iskustvo i kvalitet, prije svega, atletske predispozicije SAD odlučile su pobjednika u prvom meča drugog kruga Svjetskog prvenstva Crne Gore u istoriji.

Sve je počelo bajkovito, Crna Gora je nakon 3.14 minuta igre poslije poena Kendrika Perijha vodila 11:4, bila je to najveća prednost jednog tima u prvom poluvremenu, a selekcija SAD teško je dolazila u poziciju za otvoren šut.

Do kraja četvrtine naša selekcija bila je uglavnom u vođstvu, a minut i po prije kraja vodila je i 18:12.

Ipak, izašao je Vučević, a SAD su do kraja postigli sedam poena i prvu četvrtinu riješili u svoju korist.

Do tada naš najbolji igrač bio je Vučević, koji je postigao osam poena i devet skokova, ali je nada u čudo tinjala.

I drugo poluvrrijeme je bilo kao iz snova, SAD su bile u blagoj prednosti, ali su crnogorski asovi neprestalno disali u vrat NBA zvijezdama i onda u posljednjim sekundama poenima Kendrika Perija stigli do “pobjede” na poluvremenu i vođstva 38:37.

Nisu Amerikanci mogli da se osjetnije odvoje i naprave vceću prednost, a pobjednik je odlučen u posljednjih pet minuta kada naši košarkaši nijesu imali snage za preokret.

Najbolji igrač utakmice bio je naš Nikola Vučević koji je postigao 18 poena, imao 15 skokova i dvije blokade, a odlčnu partiju, pogotovo u drugom poluvremenu pružio je Bojan Dubljević upisao po osam poena i skokova, imao tri asistencije i jednu ukradenu loptu Kendrik Peri je ubacio 14 poena, a Dino Radončić imao 10 skokova.

U posljednjem meču u drugoj fazi Svjetskog prvenstva Crna Gora u nedjelju igra protiv Grčke sa početkom od 10.40 časova po načem vremenu.

SAD – CRNA GORA 85:73 (19:18, 18:20, 24:17, 24:18)

MANILA – “Mall of Asia Arena”. Sudije: Roso (Francuska), Krejič (Slovenija), Salins (Letonija).

SAD: Halibarton 10, Bridžis 10, Džonson, Ingram 2, Bankero 8, Portis 3, Edvards 17, Branson 4, Hart 4, Džekson junior 11, Kesler 4, Rivs 12.

Crna Gora: Ilić, Mihailović 5, Vučević 18, Slavković, Radončić 4, Radović 4, Dubljević 8, Simonović 9, Nikola Ivanović 9, Drobnjak, Popović 2, Peri 14.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve