Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

F1: Senzacionalna dvostruka pobjeda MekLarena na Monci, Ferstapen umalo dokrajčio Hamiltona

Danijel Rikardo je prvi prošao kroz cilj, a iza njega timski kolega Lando Noris. Treći je na kraju bio Mercedesov Valteri Botas koji je startao zadnji, ali je uspio doći do podijuma

MekLaren je potpuno senazcionalno stigao do dvostruke pobjede na stazi Monca na kojoj se vozila Velika nagrada Italije.

Danijel Rikardo je prvi prošao kroz cilj, a iza njega timski kolega Lando Noris. Treći je na kraju bio Mercedesov Valteri Botas koji je startao zadnji, ali je uspio doći do podijuma.

Inače, treći kroz cilj prošao Serhio Perez, ali je vozač Red Bula kažnjen sa pet sekundi, pa je na kraju završio kao peti.

Četvrto mjesto je pripalo Šarlu Lekleru iz Ferarija, dok su u bodovima još zavšili Karlos Sains (Ferari), Lens Strol (Aston Martin), Fernando Alonso (Alpine), Žorž Rasel Russell (Villijams) i Esteban Okon (Alpin).

Trku je obilježio incident iz 27. kruga kada je Maks Ferstapen sa svojim Red Bulom najahao na Luisa Hamiltona i Mercedes, te da nije bilo sistema ”halo” mogao je i dokrajčiti Britanca.

Bilo je to u prvoj krivini kada je Hamilton izlazio iz boksa, a Ferstapen ga je stizao velikom brzinom. Luis je krenuo prvi u krivinu, ali se Maks pokušao ugurati i na kraju je izbacio obojicu iz trke.

Na kraju je i Ferstapen taj koji je profititirao pošto sada sa 226.5 bodova ima pet bodova prednosti u odnosu na Hamiltona.

Inače, MekLarenu je ovo bila prva pobjeda nakon Velike nagrade Brazila iz 2012. godine s kojim su se učvrstili na trećem mjestu generalnog poretka.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve