Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

F1: Lekler obradovao ‘tifoze’ i osvojio pol u Monci

Mladi Monegašanin je na „Monci“, domaćoj stazi svog tima, došao do četvrte pol pozicije u karijeri sjajnim krugom u vremenu od 1:19.307 minuta

Vozač Ferarija Šarl Lekler startovaće sa pol pozicije na Velikoj nagradi Italije, 14. trci ovogodišnjeg šampionata Formule 1.

Šarl Leklerkler

Mladi Monegašanin je na „Monci“, domaćoj stazi svog tima, došao do četvrte pol pozicije u karijeri sjajnim krugom u vremenu od 1:19.307 minuta.

Drugo mjesto, sa samo 39 hiljaditinki zaostatka, zauzeo je Luis Hamilton u Mercedesu, dok je treći bio njegov timski kolega Valteri Botas.

Lekler je najbrži krug postavio na samom početku poslednjeg djela kvalifikacija, a njegovim rivalima je na kraju ponestalo vremena da ga ugroze. Zbog incidenta u kojem je Kimi Raikonen izleteo sa staze u krivini „Parabolika“, na stazi je istaknuta crvena zastavica, a kada je akcija nastavljena svi vozači osim Leklera i Karlosa Sainsa juniora u Meklarenu su zakasnili za početak brzog kruga. Tome je prethodilo trkanje nekolicine njih, u čemu je prednjačio Hamilton, pa je posljednji krug kvalifikacija pod istragom.

Najbolji krug branioca titule svakako je bio dovoljno dobar da bi se našao u prvom redu na startu trke, a za samo devet hiljaditih djelova sekunde nadmašio je Botasa. Drugi vozač Ferarija Sebastijan Fetel bio je četvrti, desetinku i po iza Leklera, a slijedio ga je dvojac Renoa Danijel Rikardo i Niko Hilkenberg, dok je Sains bio sedmi. Preostali vozači nijesu postavili brzi krug, pa je Aleksander Albon u bolidu Red Bula klasifikovan kao osmi, ispred Lensa Strola iz Rejsing Pointa i Raikonena.

https://twitter.com/F1/status/1170342105354555392

Pored Raikonenovog izletanja, još jedan incident je obilježio kvalifikacije, pošto se drugi vozač Rejsing Pointa Serhio Peres zaustavio na stazi u prvom djelu. Meksikanac je tada imao 17. vrijeme, a pored njega eliminisani su i Roman Grožan iz Hasa, vozači Vilijamsa Džordž Rasel i Robert Kubica, dok zvezda Red Bula Maks Ferstapen nije ni izlazio na stazu. Holanđanin se odlučio na takav korak jer će svakako startovati sa začelja zbog kazne jer je prekoračio dozvoljen broj pogonskih jedinica.

U drugom djelu prvi ispod crte bio je Antonio Đovinaci iz Alfa Romea, koji nastupa u bojama italijanske zastave ovog vikenda. Vozač Hasa Kevin Magnusen bio je 12, ispred Danila Kvjata iz ekipe Toro Roso, drugog vozača Meklarena Landa Norisa i Pjera Gaslija, koji će biti pomeren u poslednji red iz istog razloga kao Ferstapen.

Trka za Veliku nagradu Italije startuje sjutra u 15:10.

https://twitter.com/F1/status/1170343297635819520

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve