Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

F1: Lekler donio prvu pobjedu Ferariju u Monci od 2010

Mladi Monegašanin je u Monci svom timu donio prvu pobjedu na domaćem terenu još od 2010. godine, a ujedno je upisao drugi trijumf zaredom, pošto je prošlog vikenda slavio u Belgiji

Vozač Ferarija Šarl Lekler trijumfovao je na Velikoj nagradi Italije, 14. trci ovogodišnjeg šampionata Formule 1.

Šarl Lekler

Mladi Monegašanin je u Monci svom timu donio prvu pobjedu na domaćem terenu još od 2010. godine, a ujedno je upisao drugi trijumf zaredom, pošto je prošlog vikenda slavio u Belgiji.

Drugo mjesto zauzeo je Valteri Botas u Mercedesu, dok se na trećem stepeniku pobjedničkog postolja našao njegov timski kolega Luis Hamilton.

Lekler je na „Monci“ i te kako morao da se namuči da bi na kraju slavio, pošto je tokom većeg djela trke trpeo veliki pritisak vozača Mercedesa. Hamilton je imamo znatno veće šanse da ga ugrozi, ali kada ga je napao Monegašanin mu je zatvorio prolaz i praktično izgurao sa staze. Vozač Ferarija je samo opomenut zbog svoje vožnje, a branilac titule od tada nije došao u sličnu priliku da krene u napad.

Hamilton se držao iza Leklera do desetak krugova prije kraja, kada je posustao, a zatim i napravio veliku grešku, pošto je nastavio pravo na startno-ciljnom pravcu, umesto da skrene. Botas, koji je počeo da sustiže vodeći dvojac posle odlaska u boks, spremno je dočekao to i preuzeo drugo mjesto, a zatim krenuo u potjeru za vodećim. Iako je u nekoliko navrata bio baš blizu vozaču Ferarija, svaki put je prije pokušaja napada uslijedila greška, zbog čega pravu priliku da pobjedi nije ni imao.

https://twitter.com/F1/status/1170708739994898432

Najbolji među ostalima bio je vozač Renoa Danijel Rikardo, ispred timskog kolege Nika Hilkenberga, Aleksandera Albona iz Red Bula i vozača Rejsing Pointa Serhija Peresa. Maks Ferštapen je posle starta sa začelja uspeo da se probije do osme pozicije, a najbolju desetoricu kompletirali su Antonio Đovinaci iz Alfa Romea i vozač Mercedesa Lando Noris.

Pored Leklerovog trijumfa, Veliku nagradu Italije obilježio je i njegov timski kolega Sebastijan Fetel, koji je imao trku za zaborav. Četvorostruki svjetski šampion je držao četvrto mjesto kada se okrenuo na stazi, što samo po sebi nije predstavljalo toliki problem za njega. Međutim, poslije izlijetanja se nije bezbjedno vratio na stazu, tačnije pravo u Lensa Strola iz Rejsing Pointa, koji je potom na sličan način izgurao Pjera Gaslija iz ekipe Toro Roso. Obojica su kažnjeni zbog tog incidenta, Fetel je trku završio na 13. poziciju, jednu iza Strola.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se Velikom nagradom Singapura 22. septembra.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve