Srijeda, 8 Maja, 2024
Rubrika:

Dženan Musa tek sedmi sa 40+ poena u Evroligi

Davno su prošla vremena kada su jugoslovenski košarkaši dominirali evropskom košatkom i na najvećim takmičenjima ubacivali po 40+ poena gotovo redovno, baš kao i čuveni Grk Nikos Galis i Brazilac Oskar Šmit.

Sinoć je reprezentativac Bosne i Hercegovine Dženan Musa ubacio 40 poena i tako stao rame uz rame sa svega šest igrača u modernoj eri Evrolige koji su uspjeli da broje do 40 datih poena.

Kad bi se računalo vrijeme pod okriljem FIBE onda bi tu bio neprikosnven i nedostižan Radivoj Korać koji je 1965. godine u pobjedi OKK Beograda nad Alviksom (Švedska) dao nestvarnih 99 poena.

Ipak u eri samostalne EL samo šestorici je to pošlo za rukom.

Prvi je to uradio Alfonso Ford, američki košarkaš koji nije više među živima, a on je to uradio u dresu Peristerija 2001. godine protiv Tau Keramike (današnja Baskonija).

Idući na listi je Karlton Majers, legenda italijanske košarke koji je Realu 2001. godine postigao 41 poen.

Letonski centar Kaspers Kambala je 2002. godine, kao igrač Efesa ubacio 41 poen Barseloni.

Potom je bio decenijski jaz prije nego što je Bobi Braun, 2013. godine kao košarkaš Montepaskija dao 41 poen u pobjedi nad Fenerbahčeom. Interesantno pet godina kasnije će obući dres barskog Mornara.

Uslijedio je novi jaz od šest godine, prije nego što je bivšo crnogorski reprezentativac Tajris Raj kao igrač Panatinaikosa dao 41 poen protiv Olimpijakosa u velikom derbiju grčke košarke na najvećoj sceni.

Samo šest dana nakon Rajsa, Šejn Larkin je probio granicu od 41 poen, i dao je 49 u pobjedi njegovog tima nad Bajern Minhenom.

Ostaće zauvijek zapisano da je rekorder u finalnim utakmicama za titulu prvaka Evrope čuveni as sarajevske Bosne koji je u finalu 1979. godine postigao 45 poena za trijumf Sarajlija.

Današnji “skoreri” jedva da postižu i 20 poena na nekoj od utakmica, a Dražen Dalipagić i Dražen Petrović bili su najbolji strijelci jugoslovenske lige sa prosjekom od preko 40 poena po utakmici.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve