Zaev: Od EU i Merkel zavise vanredni izbori

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev sastaće se sljedećeg četvrtka s njemačkom kancelarkom i fokus njihovog razgovora će biti dobijanje datuma Sjeverne Makedonije za pregovore s EU-om

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev izjavio je u utorak kako će odluka o tome da li će biti rekonstruirana Vlada ili raspisani prijevremeni parlamentarni izbori u toj državi zavisiti od odluke Evropskog vijeća o dodjeli datuma za pregovore s Evropskom unijom, kao i od stava njemačke kancelarke Angele Merkel.

Foto: N1

On će se sljedećeg četvrtka sastati s njemačkom kancelarkom i fokus njihovog razgovora će biti dobijanje datuma Sjeverne Makedonije za pregovore s EU-om, prenosi agencija MIA.

“Bitno je EU da zna kako je atraktivna za nas, jer je uvijek pokazivala mudrost u provođenju unutrašnjih reforma, ali i zbog toga što je uvijek bila fokusirana u procesu privlačenja novih država-kandidata u EU. Ova motivacija za nas je jako važna”, rekao je Zaev.

Šef makedonske Vlade očekuje pozitivnu poruku tokom sastanka s Merkel, jer, kako je naveo, sve druge države nemaju nikakvu dilemu, niti argument protiv utvrđivanja datuma za pregovore sa Sjevernom Makedonijom.

Zaev je, nakon predsjedničkih izbora u Sjevernoj Makedoniji i tijesnog rezultata između kandidata vladajuće koalicije i kandidatkinje opozicionog VMRO-DPMNE, obećao rekonstrukciju Vlade, jer su, prema njegovim riječima, izborni rezultati pokazali nezadovoljstvo građana zbog načina rada aktuelne Vlade i institucija.

U međuvremenu, i pored bezuslovne preporuke Evropske komisije za otvaranje pristupnih pregovora EU-a sa Sjevernom Makedonijom, Merkel se u njemačkom Bundestagu usprotivila otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i najavila takvu mogućnost najranije u oktobru.

Imajući u vidu sve dublju političku krizu u Albaniji, sve manje je izvjesno da će Tirana dobiti datum o otpočinjanju pristupnih pregovora s EU-om.

U slučaju Sjeverne Makedonije ne postoje precizna saznanja, ali u prijedlogu zaključaka za sljedeći sastanak Evropskog vijeća nema informacije o datumu za pregovora s tom državom.

Zaev je prošle sedmice najavio kako će vratiti premijerski mandat i zahtijevati prijevremene izbore ukoliko Sjeverna Makedonija ne dobije datum o pregovorima u junu ili julu.

Komentari

avatar