Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Vučić: Izbori u Beogradu biće 2. juna, sjednica državnog parlamenta se odlaže

Vučić je večeras održao sastanak sa liderima stranaka vladajuće koalicije kako bi, prema njegovim najavama, razgovarali o izborima u Beogradu, o lokalnim izborima i o formiranju vlade

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će izbori u Beogradu biti održani 2. juna, a da će svi ostali izbori biti održani u skladu sa zakonskim i ustavnim rokovima.

Obraćajući se građanima u nedjelju uveče, Vučić je rekao da će konstitutivna sjednica Narodne skupštine, koja je trebalo da se u ponedjeljak održi, biti odložena za sedam dana kako bi se tada potpuno završilo konstituisanje.

On je najavio da će nova predsjednica Skupštine Ana Brnabić beogradske izbore raspisati 2. ili 3. aprila.

„Napravio sam jednu formalnu grešku, rekao sam da izbori u Beogradu najkasnije mogu da budu održani 5. maja na Vaskrs. Zakonski je sasvim precizno, najkasniji datum za raspisivnaje izbora je 3. april. I to mora da raspiše predsjednik Skupštine koji do tada mora biti izabran. Pošto je rok kampanje 45 do 60 dana, moguće je da izbori budu od 28. aprila do 2. juna. Svi ljudi iz SNS koji su večeras došli na sastanak, najveći dio rukovodstva, su za to da se održe 28. aprila, a svi drugi lokalni izbori u skladu sa ustavnim i zakonskim rokovima. Ja sam zamolio i zahvalan sam ljudima iz SNS koji su rekli da razumiju moje razloge“, rekao je Vučić obrazlažući odluku da izbori ipak budu 2. juna.

On je istakao da će izbori biti u junu jer je „važno da imamo izbore za koje će na kraju svi reći, ‘da to je taj rezultat'“

.„Pozivam ljude u MUP-u da veoma restriktivno tumače Zakon o promjeni prebivališta, posebno prilikom promjene prebivališta, odnosno dobijanja prebivališta na teritoriji grada Beograda do datuma zaključenja biračkog spisak za beogradske izbore“, kazao je Vučić.

Prema njegovim riječima, važno je da se preporuke ODIHR-a poštuju, i o obuci i o broju birača na jednom biračkom mjestu.

Kada su u pitanju lokalni izbori, Vučić je kazao da će oni biti održani u zakonskim i ustavnim rokovima i da neće biti nikakvih podnošenja ostavki lokalnog rukovodstva kako bi se pomjerio datum lokalnih izbora.

Vučić se večeras sastao sa, kako je rekao, onima koji su se izjasnili i koji bi željeli da predstavljaju skupštinsku većinu. Dodao je da je poslije održanih konsultacija ranije ove nedjelje, prihvatio informaciju da lista „Srbija ne smije da stane“ ima većinu koja je dovoljna za formiranje skupštinske većine i Vlade Srbije, te da će mu u narednih nekoliko dana dostaviti ime mandatara za sastav Vlade.

Vučić je večeras održao sastanak sa liderima stranaka vladajuće koalicije kako bi, prema njegovim najavama, razgovarali o izborima u Beogradu, o lokalnim izborima i o formiranju vlade.

Na sastanak su oko 17:30 stigli predsjednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević i kandidatkinja za funkciju predsjednika Skupštine Ana Brnabić.

Potom su došli i predsjednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić, koji od petka vodi vladu u tehničkom manatu do izbora nove, Dragan Marković Palma, Rasim Ljajić, Aleksandar Vulin, Milan Krkobabić, Milan Stamatović i Darko Glišić.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve