Priznanje nezavisnosti Kosova nikada nije imalo jedinstvenu podršku češkog društva, ali sad se ipak ne može očekivati povlačenje priznanja, izjavio je predsjednik Poslaničkog doma parlamenta Češke Radek Vondraček obraćajući se poslanicima na posebnoj sjednici Skupštine Srbije, prenosi Beta.

foto AP

“Priznanje Kosova su u Češkoj pratili različiti sporovi i nikada u češkom društvu nije imalo većinsku podršku. Poslanički dom je čak pozvao Vladu da se potrudi da pronađe alternativno rješenje i da budućnost vidi kroz učlanjenje cijelog regiona u Evropsku uniju. Parlament Vladi nije preporučio priznanje Kosova, ali je na kraju do toga došlo pod nekom vrstom pritiska i pod uticajem argumenata koji nijesu bili precizni i ispravni, što je vrijeme pokazalo”, rekao je Vondraček.

Podsjećajući na riječi predsjednika Češke Miloša Zemana koji je nedavno u Beogradu najavio da bi Češka mogla da preispita priznanje Kosova, Vondraček je rekao da ta izjava može dati impuls za potragu novih rješenja, ali da “ne možemo očekivati korjenitu promjenu stava češke Vlade po pitanju Kosova jer prema mišljenju mnogih eksperata to nije moguće”.

Predsjednik donjeg doma češkog Parlamenta ponovio je da Češka podržava Srbiju na njenom putu ka članstvu u Evropskoj uniji, jer je, kako je naveo, “istorija jasno pokazala da stabilnost Evrope nije moguća bez Zapadnog Balkana, a balkanska stabilnost nije moguća bez uključenja Srbije”.

Predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković istakla je da od Češke očekuje nastavak podrške u obnovi dijaloga Beograda i Prištine u cilju pronalaženja kompromisnog rešenja.

Komentari

avatar