Subota, 18 Maja, 2024
Rubrika:

Uhapšen osumnjičeni za napad na novinare u Leposaviću

Vlasti su saopštile da je hapšenje izvršeno u ranim satima 19. juna u selu Leposavić

Kosovska policija saopštila je u ponedjeljak, 19. juna, da je uhapsila osumnjičenog za napad na novinare u Leposaviću 16. juna.

Kako je saopštila policija, osumnjičeni je iz srpske zajednice, identifikovan po inicijalima U.V.

Vlasti su saopštile da je hapšenje izvršeno u ranim satima 19. juna u selu Leposavić.

“Njegovo hapšenje i dovođenje u policijsku stanicu izvršeno je kao rezultat intenzivnih istraga i pružanja dokaza da je umiješan u napad na medije/novinare 16. juna 2023. godine. Sve dalje radnje biće preduzete u saradnji i koordinacija sa pravosudnim organima“, navodi se u saopštenju policije.

Kancelarija za Kosovo pri Vladi Srbije opisala je hapšenje kao “nastavak torture [kosovskog premijera] Albina Kurtija“, optuživši kosovskog premijera da koristi “sva sredstva kako bi izazvao sukob sa miroljubivim srpskim narod”.

“Čestitamo. U.V. je uhapšen rano jutros nakon što je otišao na posao. Uhapsili su ga pripadnici Kosovske policije u civilu, a jedan od njih je čak vozio automobil KM registarskih tablica”, stoji u reakciji ove Kancelarije osvrćući se na automobilske tablice KM (Kosova Mitrovica) koje izdaju srpske vlasti, a Kosovo ih smatra nezakonitima.

Kako je saopšteno iz Kancelarije za Kosovo pri Vladi Srbije, uhapšena osoba ima 28 godina “i nije riječ ni o kakvom kriminalcu”.

Ovo je treća osoba koja je uhapšena zbog napada na novinare, koji izvještavaju sa sjevera Kosova, nakon što su tenzije u tom dijelu zemlje porasle 26. maja.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželal Svečlja saopštio je 16. juna da je Nemanja Vlašković uhapšen u Leposaviću, zbog napada na novinare medija Kalčo 29. maja.

Dan kasnije, Svečlja je rekao da je Dalibor Spasić uhapšen na graničnom prelazu Jarinje – koji povezuje Kosovo sa Srbijom – zbog napada na novinare.

Udruženje novinara Kosova saopštilo je da je od početka tenzija u opštinama na sjeveru, naseljenim većinski srpskim stanovništvom, registrovano 30 napada na medijske radnike.

Tenzije na sjeveru Kosova su porasle od 26. maja, kada su novi albanski predsjednici opština na sjeveru, uz asistenciju kosovske policije, ušli u zgrade opština.

Gradonačelnici su izabrani u aprilu na lokalnim izborima, koje je srpska zajednica bojkotovala.

Tenzije su kulminirale 29. maja, kada su se srpski demonstranti sukobili sa pripadnicima KFOR-a u Zvečanu.

U sukobima je povrijeđeno više desetina ljudi sa obje strane.

Situacija se ponovo pogoršala sredinom juna, nakon hapšenja Miluna Milenkovića u Sjevernoj Mitrovici.

On se sumnjiči da je povezan sa napadom na kancelarije Centralne izborne komisije u Sjevernoj Mitrovici prošlog decembra i sukobima srpskih demonstranata i vojnika KFOR-a u Zvečanu 29. maja ove godine.

Prema navodima kosovskih vlasti, on je i jedan od “vođa zločinačke formacije ’Civilna odbrana’“.

Ubrzo nakon toga uslijedilo je hapšenje trojice kosovskih policajaca.

Srbija je rekla da su uhapšeni “duboko” na njenoj teritoriji, ali Kosovo kaže da su patrolirali na teritoriji Kosova, blizu granične linije sa Srbijom u Leposaviću.

Sjedinjene Države, Njemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo zahtijevale su hitno oslobađanje trojice policajaca.

Američki Stejt department je saopštio da su “njihovo hapšenje i pritvor pod neosnovanim optužbama pogoršali ionako napetu situaciju”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve