Ponedjeljak, 4 Marta, 2024
Rubrika:

U Sobranju usvojen Zakon o upotrebi makedonskog jezika

Zakon je usvojen većinom glasova poslanika na prvoj sednici Sobranja, kojoj je predsjedavao novo izabrani predsjednik parlamenta Jovan Mitreski

Poslanici makedonskog Sobranja usvojili su Zakon o upotrebi makedonskog jezika, koji će zamijeniti prethodni iz 1998. godine.

Zakon je usvojen većinom glasova poslanika na prvoj sednici Sobranja, kojoj je predsjedavao novo izabrani predsjednik parlamenta Jovan Mitreski.

Zakonom je propisana obavezna lektura svih materijala, uz objavljivanje imena lektora, obavezno zapošljavanje lektora u svim javnim ustanovama i organima vlasti, u državnim institucijama, školama, izdavačkim kućama, medijima, što se očekuje da poveća interesovanje za studiranje. makedonskog jezika.

Predviđeno je osnivanje Inspektorata koji će vršiti nadzor nad primjenom zakona.

Ministarka kulture Bisera Kostadinovska-Stojčevska je predstavljajući Zakon rekla da novi zakon nudi rješenja i mehanizme za izgradnju odgovarajuće jezičke politike, dodatne mehanizme u cilju jačanja poštovanja makedonskog standardnog jezika i njegove pravilne upotrebe.

Kostadinovska Stojčevska je, kako prenose skopski mediji, rekla i da novi zakon daje pravni osnov za donošenje nacionalne strategije za makedonski jezik, a iz njega proističu značajne inicijative, poput stipendiranja učenika četvrte godine srednjeg obrazovanja i studenata osnovnih, master i doktorskih studija, što, kako je rekla, smatra velikim korakom ka motivisanju mladih za učenje makedonskog jezika.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve