Nedjelja, 23 Juna, 2024
Rubrika:

Trenutno mirno na sjeveru Kosova, najavljeni novi srpski skupovi

Pojačano je prisustvo pripadnika KFOR-a i na prilaznim putevima sva četiri sjedišta opština sa srpskom većinom na sjeveru Kosova. Kosovska policija i specijalci i dalje se nalaze u zgradama te četiri opštine

Na sjeveru Kosova noć je protekla mirno. Snage KFORA bile su oko zgrade lokalne samouprave u Zvečanu, u prostorijama opštine pripadnici kosovske policije, a građani su se uglavnom razišli.

Dopisnik RTS-a javlja da je od jutros mirno na sjeveru Kosova, kao i da su pripadnici KFOR-a i jutros oko zgrade u Zvečanu.

Al Jazeera javlaj da u opštinama Zubin Potok, Zvečan i Leposavić, tokom noći nije bilo incidenata, a broj pripadnika KFOR-a je pojačan. Vojnici se nalaze oko zgrada tamošnjih opština, gdje su građani juče protestovali, ali i oko zgrade opštine u Mitrovici.

Pojačano je prisustvo pripadnika KFOR-a i na prilaznim putevima sva četiri sjedišta opština sa srpskom većinom na sjeveru Kosova. Kosovska policija i specijalci i dalje se nalaze u zgradama te četiri opštine.

Za danas su ponovo zakazani protesti Srba u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću. Njihov zahtjev je povlačenje specijalaca sa sjevera Kosova, kao i da novoizabrani albanski gradonačenici na izborima na koje Srbi nisu izašli, ne dolaze na posao u opštine sa srpskom većinom.

Dvojica Srba ranjena su iz vatrenog oružja, jedan od njih je u veoma teškom stanju. Ima više od 50 povrijeđenih sa obje strane.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić imao je razgovore sa predstavnicima Evropske unije, a u osam sati slijede razgovori sa ambasadorima Kvinte, Rusije i Kine.

U obraćanju javnosti, predsjednik Srbije je istakao da je mjesecima govorio da premijer Kosova Aljbin Kurti ima jednu želju – da dovede do krvoprolića cijeli region, kao i da je malo ko htio to da čuje i razumije šta se dešava na Kosova.

Vučić je pozvao Srbe na sjeveru Kosova da se ne sukobljavaju sa NATO-om.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve