Utorak, 5 Marta, 2024
Rubrika:

Stoltenberg: Rusija sije razdor u BiH, vidimo secesionističku retoriku

Konferencija za novinare u uoči dvodnevnog sastanka ministara vanjskih poslova država članica NATO-a

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je održao konferenciju za novinare u uoči dvodnevnog sastanka ministara vanjskih poslova država članica NATO-a.

Na sastanaku će se razgovarati o aktualnim bezbjedonosnim izazovima, ratu u Ukrajini i sukobu na Bliskom istoku, kao i stanju na Zapadnom Balkanu.

“Razgovaraćemo i o stanju na Zapadnom Balkanu gdje vidimo secesionističku retoriku koja unosi razdor u Bosni i Hercegovini i maligne pokušaje da se posije razdor, uključujući i iz Rusije”, rekao je Stoltenberg.

Glavni sekretar je spomenuo i ozbiljno nasilje na sjeveru Kosova. Dodao je da će ministri razgovarati s visokim predstavnikom EU za vanjsku i bezbjedonosnu politiku Žozepom Boreljom o tome kako pojačati stabilnost u regiji.

“NATO je već poslao dodatnih hiljadu vojnika na Kosovo i razmatramo trajnije povećanje našeg mirovnog kontingenta”, kazao je Stoltenberg.

Dodao je da se Srbija i Kosovo moraju ponovno angažovati u dijalog pod okriljem EU.

“Stabilnost zavisi o tome hoće li sve strane izabrati dijalog i diplomatiju umjesto sukoba i haosa”, dodao je glavni sekretar NATO-a.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve