Utorak, 16 Aprila, 2024
Rubrika:

Stano: Ponovna kriminalizacija klevete u RS korak nazad u zaštiti osnovnih prava

Stano je zaključio da je EU posvećena pružanju podrške medijima i civilnom društvu u BiH, a naročito u entitetu RS

Evropska unija (EU) izražava žaljenje zbog stupanja na snagu izmjena Krivičnog zakonika Republike Srpske (RS) kojim se ponovo uvode krivične kazne za klevetu, ističući da se ovim zakonodavnim promjenama nameću nepotrebna i nesrazmjerna ograničenja nezavisnim medijima i civilnom društvu.

„Novi zakon ozbiljno utiče na ambijent u kojem djeluje civilno društvo i ograničava slobodu izražavanja i medija u Republici Srpskoj. Ovo je potez za žaljenje i nesumnjivo predstavlja krupan korak unazad u zaštiti osnovnih prava“, izjavio je portparol EU Peter Stano, a saopštila Delegacija EU u BiH.

On je upozorio da je zakon suprotan očekivanjima izraženim prilikom dodjeljivanja BiH statusa kandidata za članstvo u EU i kosi se sa interesima svih građana BiH, uključujući i one koji žive u entitetu RS.

EU, dodao je Stano, očekuje od svih vlasti da djeluju konstruktivno na realizaciji ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, koji su neophodni kako bi Komisija dala preporuku za otvaranje pregovora sa Bosnom i Hercegovinom o pristupanju EU.

Konkretno, EU očekuje od BiH da u skladu sa ključnim prioritetom 12 ‘osigura slobodu izražavanja i medija i zaštitu novinara'“, naglasio je on.

Stano je zaključio da je EU posvećena pružanju podrške medijima i civilnom društvu u BiH, a naročito u entitetu RS.

Izmjene Krivičnog zakona RS, kojima je kleveta u tom entitetu BiH ponovo označena kao krivično djelo, stupile su na snagu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve