Subota, 13 Aprila, 2024
Rubrika:

Stano: I Srbija se može naći na udaru mjera Brisela ako ne spusti tenzije

Stano je sredinom juna saopštio da je Brisel uveo ''restriktivne mjere protiv Kosova, bazirane na jasnim pravnim osnovama'', zbog poteza koje je Priština povlačila bez konsultacija sa Briselom, a koje su dovele do eskalacije tenzija, kao i zbog odbijanja administracije kosovskog premijera Aljbina Kurtija da primijeni takozvani ''Evropski plan za smirivanje napetosti''

I Srbija se može naći na udaru “briselskih mjera”, ukoliko države članice EU procijene da Beograd ne čini dovoljno da utiče na deeskalaciju aktuelne krize – izjavio je portparol službe za spoljne poslove EU Peter Stano.

”Predstavili smo mjere protiv Vlade Kosova, zbog njihove nemogućnosti da krenu evropskim putem ka deeskalaciji. Sve što radimo, radimo u koordinaciji sa 27 članica EU i našim stranim partnertima, prvenstveno Sjedinjenim Američkim Državama. Uvešćemo i mjere protiv Srbije ako države članice procijene da u trenutnoj atmosferi i uzimajući u obzir trenutni kontekst, Srbija ne radi ništa na smirivanju napetosti”, rekao je Stano odgovarajući na novinarsko pitanje.

On je dodao je pristup Brisela “izbalansiran”, da su mjere privremene.

”One mogu biti ukinute kad se procijeni da se partneri kreću u pravcu smirivanja napetosti i vraćaju normalnom procesu pregovora”, dodao je on.

Stano je sredinom juna saopštio da je Brisel uveo “restriktivne mjere protiv Kosova, bazirane na jasnim pravnim osnovama”, zbog poteza koje je Priština povlačila bez konsultacija sa Briselom, a koje su dovele do eskalacije tenzija, kao i zbog odbijanja administracije kosovskog premijera Aljbina Kurtija da primijeni takozvani “Evropski plan za smirivanje napetosti”.

Na pitanje novinara Stano je još jednom potvrdio da je u Brisel stiglo pismo više desetina evropskih i američkih poslanika, u kojem se traži da Brisel i Vašington “promijene pristup u odnosu na Kosovo i Srbiju”, ali se o njemu adminstracija EU neće oglašavati.

On je ponovio da “politiku EU jednoglasno kreira svih 27 članica EU”.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve